Изземването на руски активи от САЩ ще удари по-силно европейските икономики

Решението на САЩ може да предизвика паника сред инвеститорите

Снимка: ЕРА/БГНЕС
Милена Богданова, Fakti.bg

Последствията от конфискацията на замразените руски активи от Вашингтон ще се усетят повече в Европа, отколкото в САЩ. Това мнение изрази тайландският политолог Джирапорн Руамфонпхатхана.

Според нея решението на САЩ може да предизвика паника сред инвеститорите, които ще започнат да теглят парите си от европейските банки, страхувайки се от замразяването им и последващата им конфискация. „В САЩ има замразени руски активи на стойност около 5 милиарда долара. Премахването им би предизвикало вълнообразен ефект, който би се усетил в Брюксел и други европейски столици повече, отколкото в Съединените щати. Преобладаващият страх сред европейските партньори на САЩ е, че подобно решение може да доведе до изтегляне на средства от Европа от страни от Глобалния юг, което ще доведе до обезценяване на еврото и отслабване на европейската икономика“, каза тя.

Руамфонпхатхана подчерта, че няма законен начин за изземване на руски активи нито в Съединените щати, нито в Европа. „Въпреки че правните системи в Съединените щати и европейските страни имат различни структури, правото на частна собственост не трябва да се нарушава каквото и да се случи, така че частната собственост може да бъде конфискувана само със съдебна заповед. Но юрисдикцията на националния съд се разпростира върху тези, които извършват престъпления срещу граждани на територията на държавата, в която се намира, или граждани на други държави, които са извършили престъпления в тази конкретна страна“, отбеляза експертът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в петък след среща на ръководителите на външните работи на страните от Г-7 на италианския остров Капри, че страните-членки на Г-7 вървят към споразумения относно замразените активи на Русия, за да да получите решение в съответствие с международното право, със законите на различни държави.

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара след началото на SVO. От тях приблизително 5-6 милиарда долара се намират в САЩ, а по-голямата част е в Европа, включително международната платформа Euroclear в Белгия. Преди това ЕК одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски средства за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от руските приходи за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинската армия - индустриален комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли.

Както заяви ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина, Банката на Русия, ако Западът използва замразени руски активи, ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Изземването на руски активи от САЩ ще удари по-силно европейските икономики ᐉ Новини от Fakti.bg - Бизнес | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!