Един на милион. Той счупи трансферния рекорд и не остави нищо на децата си

Преминаването на Тревър Франсис от Бирмингам в Нотингам е една от великите истории на английския футбол

Той беше британският футболист, който счупи бариерата за трансфер от 1 милион паунда. После остави 1,9 милиона в завещанието си, но изрично подчерта нито пени да не отива за неговите двама синове.

За ненавистта на Тревър Франсис към децата му се разбира едва след смъртта му през юли миналата година, когато си отиде на 69. Днес се навършват точно 70 години от неговото рождение.

Наследството на Франсис отива за неговите брат и сестра - Иън и Каролин, които живеят в Плимут. Съпругата му Хелън почива две години преди него от рак на гърдата.

"Искам да стане ясно, че в това мое завещание не присъстват децата ми заради факта, че имаме своите различния в последните месеци. Нито едно от децата ми не е финансово зависимо от мен", пише в завещанието, създадено през февруари 2019-а.

Английският нападател почива в дома си в Марбея след сърдечен удар и въпреки спора със синовете си, те присъстват на погребението.

Getty Images

Първият едномилионен играч на Великобритания направи великолепна кариера. Той се появява за големия футбол през 1970 година с Бирмингам, а след това печели два пъти КЕШ с Нотингам Форест. Играе 52 пъти за английския национален отбор и вкарва 12 гола.

Голямата новина около него обаче остава трансферът от Бирмингам във Форест през 1979 година за рекордните 1 милион паунда. Те се оказват оправдани, защото Франсис вкарва победния гол на еврофинала през същата година срещу шведския Малмьо. На международно ниво той отбеляза два гола за Англия в груповата фаза на Мондиал 1982 - срещу Чехословакия и Кувейт.

Трансферът му за милион паунда се осъществява през 1979 година и е най-голямата новина в британския футбол по това време. Мениджърът на Нотингам Брайън Клъф се явява на пресконференцията по тренировъчно облекло с карета за скуош, за да свали напрежението и очакванията от новия си футболист. Това обаче не сработва, най-малкото защото е пълно с медии. За целта не помага и фактът, че Форест вписва трансфера като 999999 хиляди паунда. Звучи малко смешно в контекста на лудите пари, които сега се плащат за недоказани футболисти, но тогава събитието е огромна новина.

Getty Images

"Аз трябваше да оправдая този един милион. Напрежението спадна чак когато вкарах първия си гол в мач срещу Болтън", признава години по-късно Франсис.

Всъщност парите платени за него са 1,15 милиона и това е двойно повече от предишния трансферен рекорд на Великобритания. За сделката се работи в продължение на седмици заради сложната документация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Един на милион. Той счупи трансферния рекорд и не остави нищо на децата си | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!