Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона

"M1 Ейбрамс", снимка: X/Twitter

Скъпите американски танкове „M1 Ейбрамс“, доставени на Украйна, все по-често стават жертва на евтините руски дронове. Дори „един от най-мощните символи на американската военна сила“ не е неуязвим при подобни атаки, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Най-малко пет танкa от 31-те, предоставени от Вашингтон на Киев, вече са унищожени от Русия. Други три са „средно повредени“.

В повечето случаи танковете са унищожени от дронове камикадзе FPV, известни още като баражиращи боеприпаси. Това са тип безпилотни летателни апарати с бойни глави, които са в състояние да останат във въздуха в зоната на целта дълго време в режим на готовност и да я атакуват след получаване на команда от оператора или изпълнение на бойни задачи, предвидени от основния алгоритъм.

Поне в един случай обаче танк „Ейбрамс“ е бил победен в дуел от руски основен боен танк Т-72Б3. Руската армия често публикувала клипове, заснети предимно от дронове, показващи унищожаването на западно оборудване.

Според „Ню Йорк Таймс“ танковете се оказаха „по-лесни за изваждане от строя от експлодиращи дронове, отколкото първоначално предполагаха някои официални лица и експерти“. Медията цитира австрийския военен експерт полковник Маркус Рейснер, който описва ситуацията като „невероятна“. Американският вестник определя руските безпилотни летателни апарати като „много точни, евтини убийци на танкове“.

Точността на дроновете надхвърля 90%, казва „Ню Йорк Таймс“, добавяйки, че те също са способни да удрят тежката броня в най-слабите й места. Дроновете „струват само 500 долара“, пише вестникът, и са в състояние да „извадят от строя танк „Ейбрамс“ на стойност 10 милиона долара“.

Произведените в САЩ танкове „Ейбрамс“ се появиха на фронтовата линия в края на февруари на фона на украинските усилия да спрат настъпващите руски войски след превземането на град Авдеевка в Донбас. Партида от 31 танка „M1 Ейбрамс“ беше обещана на Киев в началото на миналата година преди провала на украинското контранастъпление. Доставката беше извършена изцяло едва към средата на октомври и не даде желания резултат за украинските войски.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!