Bloomberg: Да се смеем ли или да плачем за това в какво се е превърнала Америка, бивша суперсила в хаотичен упадък

„Ако сте гледали шоуто на клоуните, което се разиграва в Капитолия на САЩ през последните шест месеца отдалеч – от приятелски столици като Киев, да речем, или враждебни столици като Пекин, Москва, Техеран и Пхенян – вие сте видели доказателство за трагикомична дисфункция: късните симптоми на бивша суперсила в хаотичен упадък. Ако сте гледали отблизо във Вашингтон, като мен, изглежда абсолютно същото“. Това пише Андреас Клут, колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика.

„Въпросът за подпомагането на Украйна се превърна в клоунско шоу в Конгреса на САЩ. Дори и законопроектът за така необходимата помощ да бъде приет, трудно е да се разбере дали да се смеем или да плачем за това в какво са се превърнали Конгресът и Америка“, пише Клут.

Колумнистът упреква американските законодатели, че са изоставили „приятелите си“, визирайки държавите, които САЩ твърдят, че подкрепят. „През по-голямата част от последните седем десетилетия САЩ бяха поне разумни, решителни и достатъчно обединени, за да успокоят приятелите си и да възпрат враговете си, като по този начин поддържат поне частица от световния ред. Тази епоха сега изглежда е нещо от миналото. Много е лесно да се предположи, че в Киев сега плачат, а в Москва и Пекин се смеят“.

Помощта за Украйна е превърната в телевизионен сериал, около който се оплитат интересите на военно-промишления комплекс, кандидата за президент Доналд Тръмп и световния образ на САЩ като цяло.

Въпреки пропагандния си характер статията илюстрира нарастващото напрежение вътре в Конгреса и в страната като цяло заради политиката на Белия дом да иска финансиране за оръжия за Украйна и Израел. В статията не се коментира фактът, че само за шест месеца израелската армия уби 33 000 палестинци, половината от които – деца, както и възраженията на някои конгресмени, че повече оръжия означават повече смърт. Статията обаче признава, че САЩ вече са „бивша суперсила в хаотичен упадък“.

„Този уикенд е последната спирка преди решителната битка за Америка. Събота ще донесе още един такъв момент, в който нещата могат да се развият по различен начин. Вечерта Майк Джонсън, републиканският председател на Камарата на представителите, планира да внесе четири законопроекта, които най-накрая биха могли да предоставят помощ на тези американски съюзници (Украйна и Израел – б.р.) и законодателни въпроси, съдбоносни за цялата страна. В противен случай Америка ще се изправи пред много тъмно време, характеризиращо се с края на реда и контрола вътре в държавата“, пише колумнистът на Bloomberg.

След дълги спорове Камарата на представителите все пак одобри законопроект за отпускане на 61 милиарда извънредна помощ за Украйна и конфискация на замразените руски активи в полза на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Да се смеем ли или да плачем за това в какво се е превърнала Америка, бивша суперсила в хаотичен упадък

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!