6800 лева пенсия в евро ще взимат хиляди българи работещи в тази страна

В Испания има официални данни за 122 000 българи. Голяма част от тях и техните деца ще придобият или вече са придобили гражданство и по време на живота си в Испания един ден ще имат право на пенсия. Това е страхотна новина, защото пенсиите в Испания са сред най-високите в света, пише Petel.bg, позовавайки се на money.bg.

Пенсионерите в Испания получават щедри държавни пенсионни плащания до £3060 всеки месец, което е около 6800 лева, и те могат да ги получават от 65-годишна възраст. Плащанията се увеличават с инфлацията и зависят от това колко са внесли в системата по време на трудовия си стаж. За да получат пълния размер на държавната пенсия, са необходими поне 38 години трудов стаж.

Здравеопазването в Испания е публично финансирано, подобно на Националната здравна служба в Обединеното кралство. Българите, успели да се реализират в САЩ, също ще бъдат доволни.

В САЩ държавната пенсионна програма е една от най-щедрите, като американските пенсионери получават еквивалент на приблизително £2880 на месец, или 6500 лева, ако са внесли вноски в продължение на 35 години. Тази програма се основава на това колко са печелили работниците преди пенсионирането им.

Американските работници също трябва да внасят най-малко 12,5% от доходите си в пенсионната система, като вноските се състоят както от служителя, така и от работодателя. Американските пенсионери на възраст над 65 години могат да получат определени безплатни здравни услуги чрез програмата за здравно осигуряване Медикер. Пенсионерите трябва да плащат достатъчно данъци, докато работят, за да получат достъп до Медикер, който покрива някои разходи за здравеопазване, включително болнични престои, посещения при лекар и някои лекарства с рецепта. Пенсионерите могат да използват част от своите месечни пенсионни плащания от £2880 за допълнително осигуряване, за да покрият медицински разходи, които не се покриват от Медикер.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!