НАТО намеква, че Украйна има право да сваля самолети в Русия със западните ПВО

Организацията си набеляза откъде може да вземе още системи Patriot, които да предаде на Киев

Снимка: Bloomberg LP
Investor.bg

Украйна е в положение на отбрана от агресията на Русия и има право да поразява военни цели извън своите граници, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на съвета НАТО - Украйна. На него беше обсъдена нуждата от системи за противовъздушна отбрана (ПВО), липсата на артилерийски снаряди и далекобойни ракети, кактои доставките на военна авиация.

Страните са набелязали източници, които могат да осигурят системи за ПВО Patriot, както и други средства за въздушна отбрана. Съюзници, които не могат да осигурят средства за ПВО, са заявили, че ще участват финансово за осъществяване на доставките. Анализите са показали, че има налични системи, които да бъдат предоставени на Украйна и става въпрос не само за Patriot, но също така и за Iris-T и другите западни варианти.

Германия вече осигури една система Patriot и се ангажира и с допълнителна доставка на Iris-T.

 "Свалянето на руски самолети, използвани за атака срещу Украйна, е част от правото на страната за самоотбрана", заяви Столтенберг в отговор на въпрос дали обещаните нови системи ще могат да бъдат използвани по цели, които са на руска територия.

Въпросът беше продиктуван от свалянето на самолета Ту-22, за което съобщиха украинските ВВС тази сутрин. Това стана на територията на Русия, на около 300 км от границата с Украйна. По непотвърдена информация самолетът е свален с модифицирана ракета С-200.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО намеква, че Украйна има право да сваля самолети в Русия със западните ПВО - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!