Производителите от целия свят се сблъскват с нова вълна от конкуренция от страна на Китай

През март, когато една делегация от шведски инвеститори и банкери посети китайски фабрики и корабостроителници за първи път след пандемията, това, което видяха, изпрати трус в техните системи, пише Томас Хейл, кореспондент на Financial Times в Шанхай, цитиран от investor.bg.

"В целия Китай, където шведските производители имат дългогодишно присъствие, конкуренцията от китайски фирми е 'жестока', дори 'чудовищна'," отбелязва Матиас Сундлинг, главен стратег за акции в Handelsbanken. "Начинът, по който те наваксаха и се развиха само за две-три години, беше просто зашеметяващ за нас," казва той. "Преди владееше клишето, че китайската конкуренция е във вид на евтини имитации. Мисля, че сигналът за нас след това посещение е, че вече не е така."

От гимназиалните изпити до франчайзите на бабъл тий, интензивната вътрешна конкуренция е разпространена в Китай. Сега, когато видим разширяването на производството на електрически превозни средства, това чувство на конкуренция представлява нарастващо предизвикателство за международния бизнес.

Автомобилите са само една част от по-широката индустриална рамка, в която развитите икономики полагат голямо доверие на Китай като евтин промишлен център. Шведското присъствие включва гиганти като Atlas Copco, световният лидер в областта на въздушните компресори, и Sandvik, производител на минно оборудване.

Атмосферата на сътрудничество, особено в чуждестранните компании, където сега предимно работят китайски граждани, не е изчезнала. Но сега е съпътствана от увеличаващ се конкурентен натиск. "Общото мнение е, че ако не сте първокласен продукт, ще бъдете сериозно засегнати," отбелязва Сундлинг.

Правителствата на САЩ и Европа се фокусират тежко върху необходимостта от "смаляване на риска" във веригите на доставки, измествайки ги от Китай след инвазията на Русия в Украйна и затварянето на границите поради пандемията. Но колкото по-конкурентна става страната, толкова по-трудно е за международните индустриални играчи да се оттеглят. Към края на 2020 г. Volkswagen отвори център за изследване и развитие в провинция Анхуей и притежава мажоритарен дял в китайската фирма за батерии Guoxuan.

Както старите, така и новите индустриални компании настояват за необходимостта да бъдат в Китай за изследователски цели и за достъп до неговия огромен пазар. Windrose Technology, стартъп за електрически камиони, който досега е произвел 13 превозни средства, има за цел евентуално да котира акциите си на борсата в САЩ, но в момента разчита на партньори от Китай, включително държавната Anhui Jianghuai Automobile Group, за производството си.

"Като производител на електромобили, ако твърдите, че правите най-добрия електрически камион в света, но не сте свързани с Китай, никой няма да ви повярва," коментира Уън Хан, основател на Windrose. "Ако кажа на хората, че съм стартъп от Великобритания или Австралия в областта на електромобилите, няма да ми повярват."

Въпреки че Китай е в определени аспекти фокус за конкуренция, природата на неговия индустриален модел значително се различава от този на САЩ и Европа. Необходимостта от така нареченото "висококачествено развитие" е част от подхода отгоре надолу, заложен в политиката "Произведено в Китай" от 2025 г., която се превърна в основния рефрен на президента Си Цзинпин през последната година.

Наскоро Европейската комисия актуализира своя доклад от 2017 г. относно изкривяванията в китайската търговия, като идентифицира различни области, като енергетиката и финансите, в които конкуренцията е потискана както за местните, така и за чуждестранните фирми, които се надяват да се разширят.

Но докладът също така говори за конкуренция с китайски характеристики. Отбелязва се, че в Китай "провинциите и големите градове изглежда се конкурират помежду си за производители на електрически превозни средства, за да привлекат заетост, приходи и вниманието на централното правителство."

Ролята на държавата в Китай е трудно да се съпостави лесно с прозрачно закрепените законово норми в западните икономики. Китайските компании обикновено не отговарят на въпроси относно връзката им с правителството, но тъй като докладът на ЕС съдържа над 700 страници, тези връзки са широко идентифицирани.

Ако конкуренцията с китайските компании се увеличи, така ще се увеличи и политическият контрол върху търговските отношения на Китай. Но в Европа и САЩ бизнесът вече спешно подобрява разбирането си за природата на тази конкуренция.

Повечето от участниците в шведската делегация дори не са инвестирали директно в Китай, но смятат, че трябва да бъдат там поради инвестициите си на неговия фондов пазар.

"Скандинавските компании, особено в промишлеността, имат огромна експозиция, пряко или косвено," отбелязва Сундлинг. "Веднага след като се върнахме у дома, бяхме залетени с разговори и срещи."

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!