Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Магистрати с имоти и сметки в чужбина: В “Списъка на Рашков” са Адалберт Кръстев и бивша на Еврото

Сарафов поиска да уволнят Кръстев

Водеща снимка: Адалберт Кръстев (вляво) и Борислав Сарафов | Колаж: BIRD.BG

Шефът на военната прокуратура Адалберт Кръстев и следовател Оля Антонова, която е живяла на семейни начала с Пепи Еврото, са най-ярките имена в списъка на прокурори и следователи с имоти или сметки в чужбина, известен като “Списъка Рашков”. Кръстев твърди, че всичко е декларирал, а Антонова отказа коментар.

Днес и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), да образува дисциплинарно производство срещу на шефа на военната прокуратура Адалберт Кръстев и да му наложи наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност. Това се разбира от съобщение на прокуратурата.

Административният ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София Адалберт Кръстев е един от прокурорите от “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница. Той фигурира във втората, непубликувана до сега, част с прокурори и следователи.

В списъка Рашков присъства и следовател Оля Антонова от “Шпицкомандата на Цацаров”. Тя е живяла преди години на семейни начала с тогавашният следовател Петър Петров – Пепи Еврото от “Осемте Джуджета”. Това беше потвърдено преди дни от показанията на шефката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова по делото срещу Еврото, публикувани от Антикорупционния фонд.

Списък с имена на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина, дълго време привличаше медийното внимание, след като бившият МВР министър Бойко Рашков се закани да го направи публичен. Това така и не се случи, след като прокуратурата му размаха пръст, че ще огласи класифицирана информация от ДАНС. Две години по-късно BIRD и Биволъ получиха списъка, провериха го и го публикуват на части.

Кръстев: Всичко съм си декларирал

BIRD разговаря с прокурор Адалберт Кръстев в края на миналата година, когато търсеше коментари както от него, така и от другите магистрати от списъка. По думите му, подобно на мнението на съдия Радостин Радков, и той (Адалберт Кръстев) е бил поставен в този списък без основания, вероятно злонамерено, и е декларирал всичко, включително имоти и банкови сметки в чужбина. Кръстев дори отправи покана за среща на живо, на която да покаже документи.

– Това беше на г-н Цацаров, който го беше обявил. Аз чинно съм го декларирал.
– А какво сте декларирали?
– Всичко което имам е декларирано.
– А имате ли имот или сметка зад граница?
– И имоти и сметка имам зад граница. И тя сметката ми е явна, дал съм я, декларирал съм си. Всичко съм декларирал, абсолютно всичко. Вижте, на мен ми повдигнаха обвинение, за документи с невярно съдържание, тъй-като съм кандидатствал за ЧСИ. Тогава беше зам. главен г-н Сарафов, а г-н Цацаров беше главен прокурор. И аз.. татко ми почина, имахме такива неприятни моменти. Аз нямаше как в този момент да не декларирам каквото и да е било. При положение, че съм обвиняем и преследван с обвинение в съда. За да стигна до това положение отново съм се доказал, за да ме направят окръжен прокурор. Преживях много и ми е малко неприятно в такива моменти да ме вкарват мен. Като видите документите ми ще разберете, че пред вас стои един човек, който всичко си декларира. А и между другото ми правиха проверка във връзка с тези неща от ВКП, лично беше разпредена от г-н Иван Гешев. Господин Бойко Рашков беше вдигнал скандал и ми направиха проверка.

Проверка на имотните декларации на Адалберт Кръстев показа, че той е декларирал имоти в чужбина, но години след придобиването им.

През лятото на 2022 г. BIRD разкри, че Адалберт Кръстев се е появил на мястото на тежката катастрофа с две жертви на бул. “Черни връх” в София, причинена от Георги Семерджиев.

Бивша на Еврото не пожела да коментира списъка

Свързахме се и със следователката от СтСлС Оля Антонова, особено близка до Петьо Петров – Еврото, с когото е живяла на семейни начала. Антонова обаче не пожела да коментира присъствието на името й в списъка.

– Не, не мога да коментирам това нещо.
– Все пак има ли такива сметки, няма ли, по грешка ли сте в този списък?
– Казах, не коментирам такива неща, просто не зная кой стои отсреща.
– То е проверим факт. Ако искате можем да се видим.
– Ами не, не.

Проверка на декларациите на Антонова показа, че тя не е декларирала нито имоти, нито сметки в чужбина.

Част от показанията на шефката на СГП прокурор Илиана Кирилова

Списъка на Рашков (Част 2): Прокурори и следователи

BIRD положи усилия да провери имуществените декларации на всички прокурори и следователи в списъка, след което систематизира информацията в таблица.

Прокурори и следователи Позиция Месторабота Имущество Декларирани в чужбина
АДАЛБЕРТ ЖИВКОВ КРЪСТЕВ прокурор Военно – окръжна прокуратура – София имоти Не навреме! 2 къщи в Германия от 2017, наследстяо – в декларация 2021
АЛБЕНА НИКОЛОВА ГОНКОВА – СТЕФАНОВА следовател НСлС сметки и имоти Да, 1/2 вила в Гърция (2011), Никити
АСЕН АНГЕЛОВ ИЛИЕВ прокурор РП – Пловдив сметки Не, години наред не декларира сметки и налични (2017, -19, -20, 2021)
ВАЛЕНТИН ПЕТРОВ АНГЕЛОВ прокурор СРП сметки с-ки НЕ, от преди 2020 има акции в чужди компании: 
ГАЛЯ ТОДОРОВА ГУГУШЕВА прокурор Върховна касационна прокуратура /опер. инф./
ЕМИЛИЯ СТОЯНОВА ПАШАЛИЕВА – РИАЖИ прокурор Апелативна специализирана прокуратура /опер. инф./
ИВАН ЛИЛОВ ИЛЕВСКИ прокурор РП – Пловдив сметки Не
ИВАНКА ТОДОРОВА КОТОРОВА – ДУХЛАКОВА прокурор Върховна касационна прокуратура сметки Да
ЛЪЧЕЗАР СТОЯНОВ КОЛЕВ – не е следовател от 2021 следовател ОСлС при ОП – Стара Загора сметки Не
ОЛЯ ПЕТРОВА АНТОНОВА следовател СО на Специализирана прокуратура сметки Не
ПРЕСЛАВА ТЕОДОСИЕВА ПЕТКОВА следовател СО на Специализирана прокуратура сметки Не
СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА СТОЯНОВА – ВАЙЗЕ следовател СО на Специализирана прокуратура сметки Да, от 2019 (декл. 2020) наследени
ЦВЕТИМИР ЙОРДАНОВ ЦАНОВ прокурор СРП имоти Не навреме. Апартамент в Гърция (2010), Палини, декларинан през 2020!
ЯНКА СТОЯНОВА ГОЧЕВА прокурор ОП – Благоевград, от 2019 във ВКП сметки Не

Според бившия шеф на АССГ Радостин Радков въпросният “списък с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница” е бил средство за натиск и инструмент с който магистратите да бъдат държани в подчинение. Освен магистрите – нарушители имало още две категории.

Първата категория била с “наши хора”, които имат имоти и сметки в чужбина, подлежащи на деклариране, които не са декларирани, но тези магистрати удобно са били “пропуснати”, когато е бил изготвян списъка. 

Третата категория магистрати били лица, изпълнили задълженията си по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но вкарани в този списък, за да бъдат репресирани поради една или друга причина.

Радков се обяви за част от третата категория и разкри, че срещу него е имало натиск да не се кандидатира за ръководен пост, защото фигурирал в този списък, макар и без основание.

BIRD се свърза и с други следователи и прокурори от списъка. Вижте техните коментари и реакции:

Прокурор Асен Илиев

– По случая беше извършена проверка от КПКОНПИ и от Специализираната прокуратура, когато я имаше все-още. Излязоха със заключение, че няма нарушения, с отказ да се образува досъдебно производство. Този отказ беше потвърден и от ВКП.
– Всичко е било декларирано своевременно, така ли да го разбирам?
– Когато е трябвало да се декларира е било декларирано, когато не е било необходимо… декларират се сметки, когато общата сума надхвърля 10 000 лв. За да не е декларирано, значи по банковите сметки общата сума не е надхвърляла 10 000 лв. Действително имам сметка в чужбина, но тогава, когато се извършваше проверката не съм я декларирал, защото не имало такава необходимост. И тази проверка достигна до този извод. Представил съм необходимите документи. В последната си декларация съм декларирал, посочил съм я сметката, защото наличните средства не само в тази сметка надхвърлят 10 000 лв. 

Прокурор Янка Гочева, Окръжна прокуратура – Благоевград:

– От вас чувам такова нещо. Със сигурност нямам имоти и сметки в чужбина.
– Понеже тук е посочено, че има сметки.
– Не, не, със сигурност нямам сметки в чужбина.

Прокурор Цветомир Цанов

– Няма какво да ви отговоря, ‚’сичко съм си декларирал.
– А имате ли обяснение защо сте попаднали там?
– Нямам. Не искам да разговарям. Това, което ви казах е достатъчно. 

Следовател Светлана Вайзе:

– Как да не са обявени? Обявени са! Защо трябва да ми се обадите и да ме попитате?
– Защото съм журналист и това е мое задължение. Професионалната етика изисква преди да напишем нещо да потърсим коментар.
– Тези сметки много отдавна са обявени, така че няма какво да коментирам.
– А били ли са необявени в някакъв момент?
– Не, не.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В “Списъка на Рашков” са Адалберт Кръстев и бивша на Еврото - BIRD

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!