Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атанас Пеканов: Заради Асен Василев ще загубим милиарди европейско финансиране, а Кирил Петков "реве" за едни 100 млн.

Крайно време е ясно да се каже на хората, че най-вероятно България няма да стане член на еврозоната от 1 юни 2025 г

Венцислав Михайлов

По линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – по-малко от сега няма как да свършим. Първият транш бе получен по време на служебния кабинет, оттогава не сме получавали повече плащания. За това предупреди в интервю за „Лице в лице“ по бТВ бившият вицепремиер по управление на европейските средства в два служебни кабинета Атанас Пеканов.

"Европейското финансиране е повече дипломация, преговаряш с Европейската комисия и се опитваш да ги убедиш в нещо. ЕК каза, че крайният срок е 2026 г. - дотогава има година и половина, по половината неща не сме направили нищо, голяма част от обществените поръчки не са тръгнали, това ще са безвъзвратно загубени пари. Надявах се, че Асен Василев поне ще избута проекта си за батериите. На дневен ред продължават да стоят пътната карта за декарбонизацията, Законът за личния фалит, които пречат следващото плащане да се отключи. Ще изпуснем сроковете и ще изгубим тези пари", предупреди той.

Пеканов е на мнение, че е крайно време ясно да се каже на хората, че най-вероятно България няма да стане член на еврозоната от 1 юни 2025 г. "През юни най-вероятно ще получим негативен конвергентен доклад. Има един критерий, който не е изпълнен – инфлацията. Правителството не направи достатъчно. Беше посочено в доклада на МВФ: прекалено експанзивна е фискалната политика, прекалено се раздават пари. Винаги съм подкрепял Василев във вдигането на доходите, но това трябва да е по-добре обмислено, за някои групи фискалната политика трябваше да бъде затегната", добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Атанас Пеканов: Заради Асен Василев ще загубим милиарди европейско финансиране, а Кирил Петков реве за едни 100 млн. ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!