Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правим ядрено гробище на 90 км от София: Narod.bg

Експерти от Министерството на енергетиката трескаво издирват площадка, на която да направят ядрено гробище за отработеното гориво на Westinghouse, което ще захранва блок V на АЕЦ „Козлодуй”, научи Narod.bg от свой човек във властта.

Засега идеята е ядреното хранилище да се направи на 90 км от София и само на 10-ина от Панагюрище – в района на „Асерел Медет”, категоричен е информаторът ни.

Според непотвърдени официално данни и в момента 400 касети с отработено ядрено гориво стоят на площадката в изчакване на място за заравянето им.

В АЕЦ „Козлодуй” за гориво се използва слабообогатен уран (3.6-4.4% U 235 и приблизително 96% U 238) във вид на уранов двуокис. Това гориво се изработва във формата на таблетки, разположени в херметично затворени „тръбички“ от циркониева сплав, така че урановото гориво и продуктите на делене не са в пряк допир с топлоносител.

До момента, според договорката, използваното ядрено гориво заминаваше за съхранение в Русия, откъдето го и купувахме на 2 пъти по-ниска цена. Същото гориво е и три пъти по-ефективно от US продукта на Westinghouse.

Както споменахме, досега отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй” се връщаше в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Но предстои замяна на руското с ядрено гориво на американската компания „Уестингхаус” и на френската „Фраматом”, което поставя въпроса какво да бъде правено с отработеното ядрено гориво.

На сделката д Русия беше сложен край, сега единият реактор на АЕЦ „Козлодуй” буквално до дни ще заработи с американско ядрено гориво, което след отработване няма къде да се съхранява, освен в България.

Според източника на Narod.bg една от площадките, където ще се изсипва употребеното ядрено гориво, е именно в района на Панагюрище и по-конкретно Минно-обогатителния комбинат „Асарел-Медет”.

Вече е ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е подала заявка за първата доставка на гориво на Westinghouse, което ще бъде използвано за V блок на централата, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в годишната си пресконференция. Очакванията са, че първото зареждане ще се случи в средата на май. Към края на април реакторът ще излезе в планов ремонт.

Горивото на Westinghouse все още няма одобрение от АЯР – експертите очакват още допълнителна информация, за да бъдат определени условията за ползването му в реактора съвместно с руското гориво на ТВЕЛ. Към момента няма идентифициран проблем, които да компрометира сроковете, отбеляза председателят на агенцията Цанко Бачийски.

Той отказа да се ангажира с конкретни срокове за издаването на лиценза. „Нека не говорим за срокове, няма да застрашим работата на V блок“, категоричен беше той и допълни, че сроковете за оценката са били „напрегнати“. Основното му опасение за политически натиск за одобрение не се е състояло и процесът е преминал гладко, допълни ръководителят на регулатора.

През тази пролет 1/4 от горивото на V-ти блок в ядрената ни централа ще бъде заменено с това на Westinghouse, или общо 42 горивни касетки. Те ще бъдат докарани от Швеция и съхранени в специален склад, докато стане време да бъдат използвани. В началото на годината АЯР вече даде одобрение за съхранение на ядреното гориво у нас на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

България има капацитет за съхранение на отработеното ядрено гориво в хранилище от мокър тип до 2030 година, стана ясно още по време на пресконференцията. В момента у нас в сухо хранилище се съхраняват ядрените отпадъци от малките блокове, които бяха изведени от експлоатация и може да се разшири, така че да бъдат добавени и от „хилядниците“.

“Радиоактивните отпадъци (РАО) изискват специално съхранение, тъй като част от тях са силно радиоактивни и остават такива в продължение на стотици, дори хиляди години”, пише в анализа. Всички решения за съхранение на високоактивни отпадъци, прилагани досега по света и в България, са с временен характер. Според типа отпадъци тези временни решения биват басейни, хранилища за сухо съхранение или контейнерни системи за сухо съхранение.

Авторите на анализа посочват, че е добре да бъде намерено дългосрочно решение на проблема с ядрените отпадъци. “Изборът на локация за геоложко хранилище е сложен въпрос с геологически и социално-икономически аспекти.

Първо, необходимо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни вещества в подземните води в случай на повреда на контейнерите, а също и предпазва от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са например т. нар. монтморилонити. Второ, необходимо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична активност, тъй като по-сериозни земетресения могат да го повредят”, четем в анализ по темата на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Дали на всички тези изисквания отговаря районът на Панагюрище, предстои да научим.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Narod.bg: Правим ядрено гробище на 90 км от София - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!