Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев сряза Кирил Петков за вот 2 в 1: Късно е за молби! Съчувствам ви, но вие направихте промени в Конституцията!

При връчването и връщането на втория мандат на ПП - ДБ президентът Румен Радев предупреди, че избори 2 в 1 стават невъзможни.

И скастри ПП - ДБ заради промените в конституцията. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се обърна към държавния глава с молба изборите за национален и за европйски парламент да се проведат в един ден - 9 юни.

"Късно е за молби", поряза го Радев.

"Съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега. Едната криза вече чука на вратата и тя ще разгърне следващите седмици и месеци", предупреди президентът. 

И припомни, че президентът е ограничен, както по отношение на избора на служебен премиер, така и по избора на времето, когато да се проведат следващите избори. 

"Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени - и по отношение на състава и на контрола върху служебния кабинет, но и по отношение на определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори", каза Румен Радев. 

"След няма и десет дни ще поканя всички политически партии на консултации да се вземе крайно решение, както е записано в Конституцията", добави той. 

"Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължим напред. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на промените в Конституцията, които вие инициирахте. Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е и косвено и директно близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която може да твърдим, че няма несъвместимост", заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателния мандат на ПП-ДБ по повод оставката на Елена Чернева-Маркова 

"Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато този факт беше обявен в парламента, аз се учудих, че нямаше въпроси и не реагирахте. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, как така точно вчера? Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който няма да бъде във ваша полза", добави той. 

"Няма да участваме в преговори за третия мандат. Молбата ни е, ако може да спестите 100 млн. на българските граждани и да не се провеждат два избора, а да успеем да направим изборите 2 в 1, да направите всичко възможно. Моля ви да положите тези усилия", призова Кирил Петков, като по думите му държавата отивала в хаос заради това, че ГЕРБ се е изметнала от своята дума.

"Вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в Конституцията особено в частта за служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не ни вкара в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията в президентската институция да бъдат силно ограничени, включително и в определянето на времевите параметри в процеса на определянето на следващите избори. Скоро ще разберете защо, когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации, за да се вземе крайно решение ", каза президентът. 

Кирил Петков изпусна нервите си и заговори за елфи, Нотариуси и т.н., за да опише драматичната ситуация в държават, но Радев го прекъсна и отвърна, че няма да се занимава с приказки за елфи. 

"Нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и т.н. Не сезирах Конституционния съд по отношение на съдебната реформа, а по отношение на останалите с осъзнатото основание, че тези промени ще доведат до кризи и едната ще се разгърне в следващите седмици и месеци", завърши държавният глава.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев на искането на Петков за избори 2 в 1: Късно е за молби! Съчувствам ви!

Радев сряза Кирил Петков за вот 2 в 1: Съчувствам ви, но вие направихте промени в Конституцията - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!