Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Градушка повреди хиляди слънчеви панели във фотоволтаичен парк в Тексас


Източник: X/Twitter

Градушка повреди хиляди слънчеви панели в 350-MW фотоволтаичен парк Fighting Jays в окръг Форт Бенд, Тексас, съобщи Renewable Energy World.

Градушка с размер на топка за голф падна в района на 15 март, а въздушни кадри, заснети от хеликоптер, дават бегла представа за степента на щетите. Уебсайтът на Fighting Jays Solar Farm казва, че има застрахователни полици за покриване на катастрофални събития като бури с градушка, но не уточнява как ще бъдат рециклирани тези изпочупени панели, които вече са отпадък и трябва да бъдат изхвърлени.

Жителите наблизо изразиха опасенията си относно евентуално изтичане на химикали към местните търговски обекти. ABC13 разговаря със служители на окръг Форт Бенд, които казаха, че екипи за справяне с опасни отпадъци са инспектирали района и не са открили никакво замърсяване, но Тексаската комисия по качеството на околната среда все още разследва случая.

Соларната индустрия губи 2,5 милиарда долара годишно от недостатъчна производителност, вероятно причинена от неизправности на оборудването и лоши метеорологични условия, според доклад за оценката на слънчевия риск за 2023 г. на kWh Analytics.

Градушката се превръща във важен проблем за фотоволтаичната индустрия, тъй като все повече обекти се изграждат в централната част на САЩ, район, предразположен към градушки, а модулите започнаха да се правят от по-големи панели с по-тънко стъкло. За смекчаване на щетите, които градушката може да причини, преместването на панелите в контейнери срещу градушка е ефективна техника. Въпреки това, тъй като изисква преместване на панелите извън оптималния производствен ъгъл, има опасения, че използването им ще доведе до значителна загуба на приходи.

Миналата година GCube Insurance, застраховател за възобновяема енергия, публикува доклад, в който се посочва, че слънчевата индустрия трябва да се изправи срещу ескалиращата честота и сила на градушките с прагматични, евтини решения.

Докладът се основава на данни, събрани от GCube в продължение на пет години. Той показва, че исковете за градушка сега са средно около 58,4 милиона долара на иск и представляват 54,21% от направените разходи от общите искове за загуба на слънчева енергия, дължащи се на градушка. Това създава разлика между застрахователните изисквания за соларни проекти и това, което се предлага на пазара, което води до забавяне и анулиране на проекти.

Докладът идентифицира няколко ключови фактора, допринасящи за уязвимостта на слънчевите проекти, включително неадекватни модели на риска от градушка, неефективни стратегии за смекчаване, ограничено и скъпо застрахователно покритие и несигурна среда за финансиране.

Той също така подчертава как производителите на слънчева енергия, в стремежа си да намалят разходите, са въвели по-големи слънчеви панели с по-тънко, по-крехко стъкло и са избрали места, по-податливи на риск от градушка, заплашвайки финансовата жизнеспособност на бъдещи проекти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Градушка повреди хиляди слънчеви панели във фотоволтаичен парк в Тексас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!