Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Драма в ГЕРБ - как да подкрепят Асен Василев за финансов министър

Делян Добрев превърна в лична битка съперничеството с Асен Василев не само на хасковски терен

Истинска драма се вихри в ГЕРБ, след като се разчу, че не само, че ще има съвместно правителство с ПП - ДБ, но и финансов министър в бъдещия кабинет ще бъде не кой да е, а Асен Василев - съпредседател на ПП и бивш финансист №1 в правителството на Кирил Петков. 

Работата е там, че цялата кампания на ГЕРБ бе изградена върху реторика срещу "Промяната". То не бяха люти клетви и тежки думи. 

А Василев персонално бе заклеймяван като основен виновник за над 6-процентния дефицит, 15-милиардната дупка в бюджета и въобще за състоянието на публичните финанси.

Делян Добрев, вярно, обявен от лидера Бойко Борисов за вътрешнопартийна опозиция, дори патетично се закле: "По-скоро ще си отрежа ръката, отколкото да подкрепя "Продължаваме промяната"!". Стигна се дотам, преди месец Борисов да обяви, че му е отнел всички остри предмети и хладни оръжия, "за да му спаси ръката". А тогава съюзът с ПП беше съвсем хипотетичен и почти имагинерен. 

Добрев бе най-яростният критик на Асен Василев в редиците на ГЕРБ. Той превърна в лична битка съперничеството с бившия финансов министър. Двамата с Асен Василев водеха листи в родния си град Хасково и битката им бе следена с жив интерес от медиите. 

В неделя вечерта, когато съюзък с ПП е бил вече опечен, а мандатът на Мария Габриел - обречен, Добрев уверено пропагандираше от телевизионния екран: "Разпределението на министрите в "Габриел" ще е - 13-15 за ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 за ИТН". Явно, нищо не е знаел.

Може би затова Делян Добрев липсваше от брифинга, който Бойко Борисов даде заедно с Мария Габриел в понеделник вечерта. 

А Тома Биков? Негови са думите, изречени в края на април: "Няма как да подкрепим Асен Василев за финансов министър и Кирил Петков да отговаря за службите, за Шенген и не знам какво. Той преди една година арестува незаконно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а сега ще му дадем всички служби при него. Не, няма. Това е абсурдно и нелепо!" 

Биков също персонално атакува бившия финансист №1 на ПП, като изрече в края на април: "Асен Василев е виновен за ситуацията в момента и за невлизането ни в еврозоната". 

Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, пък се възмущаваше до неотдавна, че "не може ПП/ДБ да се опитват да се правят, че изборите не са се случили и да поставят искания да подкрепяме втори мандат с кабинет, съставен изцяло от техни хора, без ние да знаем какви са тези хора." "Не може в бъдещ кабинет с подкрепата на ГЕРБ да участват хората, арестували Борисов и съсипали държавните финанси", заричаще се по тв студията Митов. 

"Отчаян съм от състоянието на държавата, неведнъж заяви и самият Борисов. И по време на кампанията, и след нея. В почти всеки град, в който се провеждаше митинг на ГЕРБ, Борисов подчертаваше, че "Това му е най-лесната кампания", защото ПП са "счупили държавата", "източвали по 1 лев от бензин и нафта", заради тях "изпускаме милиарди по Плана за възстановяване".

А редовият гербаджия се ориентираше по думите на лидера.

И сега е естествено да е объркан, да е гневен и да не разбира как политиците едно говорят, а друго вършат.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Драма в ГЕРБ - как да подкрепят Асен Василев за финансов министър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!