Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Във война ли сме или предстои ????

Румяна Ченалова

На 8 декември 2022год. Министерски съвет със свое ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 416 е определил структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СЪСТАВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ съгласно приложение № 1 (поверително).

За да бъде издадено това постановление е нужно съгласно чл.19 от закона за резерва ръководителите на структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България съгласувано с министъра на отбраната ДА ПРЕДЛОЖАТ на Министерския съвет структури и численост за включване във въоръжените сили във ВОЕННО време.

С Решение № 1067 от 2022 г. Министерският съвет предложи на 48-ото Народно събрание на Република България да определи военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и да определи числеността на запаса за въоръжените сили. Поради разпускане на 48-ото Народно събрание проектът на решение не беше разгледан, което наложи Министерският съвет да разгледа въпроса отново с цел внасяне на проекта в 49-ото Народно събрание.

На 7 март МС прие решение № 166 ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО 49 НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ И СТРУКТУРИ ЗА ДОПЪЛВАНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЧИСЛЕНОСТТА НА ЗАПАСА ЗА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ.

Въоръжените сили на Република България включват българската армия;служба "Военна полиция";служба "Военно разузнаване"; военните академии и висшите военни училища;Военномедицинската академия; Националната гвардейска част; Военно-географската служба;Централното военно окръжие;Централния артилерийски технически изпитателен полигон; Комендантство – МО /чл.50 ЗОВС/

Във ВОЕННО ВРЕМЕ / чл.50 ал.2/ в състава на въоръжените сили СЕ ВКЛЮЧВАТ запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.

След като МС двукратно внася предложение за допълване на въоръжените сили с формирования и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, и което се извършва ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ / според чл.50 ал.2 ЗОВС/ , във война ли сме или предстои ????

ДР на ЗОВС пар.1 т.1б : ) "Военно време" е времето,

през което в страната е обявено "положение на война" или "военно положение".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!