Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Южна Африка остава в МНС, президентът направил „грешно изказване“


Сирил Рамафоса, президент на Южна Африка

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса направи грешка, когато заяви, че страната ще напусне Международния наказателен съд (МНС), съобщиха от кабинета му във вторник.

„Това уточнение следва грешка в коментар, направен по време на медиен брифинг, проведен от управляващия Африкански национален конгрес относно статута на Южна Африка по отношение на МНС“, се казва в изявлението, публикувано от канцеларията на Рамафоса на президентския уебсайт.

„За съжаление, президентът погрешно потвърди подобна позиция по време на пресконференция днес.“

Президентството уточни, че Южна Африка остава страна по Римския статут, ключовият документ на МНС, и ще „продължи да води кампания за равно и последователно прилагане на международното право“.

Уточнението беше направено малко след като Рамафоса заяви, че Южна Африка ще се оттегли от съда, докато страната му се готви да бъде домакин на срещата на върха на БРИКС (съюз, който включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през юни. Миналия месец МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Съдът обвини Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова в „незаконно депортиране на деца от окупираните райони на Украйна“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Южна Африка остава в МНС, президентът направил „грешно изказване“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!