Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството иска бизнесът да плаща 33% данък „солидарност“ заради бюджетния дефицит

Финансовият министър Росица Велкова

За да запълни дупка в бюджета от 2 млрд. лева, правителството ще облага с еднократен допълнителен данък свръхпечалбите на фирмите. Това е едно от предложените изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане. Под свръхпечалба се разбира 30 % по-висока печалба от предходните години.

Новите текстове предвиждат всички компании да платят допълнително 33%, ако имат свръхпечалба. Тя ще се изчислява, като финансовият резултат за втората половина на тази година се сравни със средната печалба за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Ако фирма има с 30% по-висока печалба, ще трябва да плати новия данък.

Министерството на финансите аргументира въвеждането на данъка „солидарност“ с помощите, които държавата е дала на бизнеса. Те са изчислени на над 11 млрд. лева за периода 2020-2022 г. под формата на компенсации за тока и данъчни отстъпки. За същото време декларираните печалби от бизнеса се вдигнали с около 100% в сравнение с 2018 и 2019 г. Разпределените дивиденти към собствениците били 21,5 млрд. за 2020 г. и 22,4 млрд. лв. за 2021 г. Нараснали и депозитите на фирмите в банките.

При променената обществено-политическа обстановка общественият интерес предполага и бизнесът да бъде солидарен, като поеме част от приноса за запазване на стабилността на страната, особено лицата, реализирали значителни печалби в условията на криза, посочват от ведомството на Росица Велкова.

Ако не се съберат тези допълнителни пари, имало риск бюджетът да се окаже с прекомерен дефицит, да няма достатъчно пари в държавата и приемането на еврото да се отложи.

От 412 000 работещи в момента фирми по данни на НСИ само 102 000 са обявили, че ще отчетат печалба за 2022 г., съобщи „24 часа“. Данните са от анкета на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Като причини те са посочили  негативното влияние на високата инфлация, политическата криза и  проблемите във веригите за доставки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Правителството иска бизнесът да плаща 33 % данък „солидарност“ заради бюджетния дефицит

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!