Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна преразпределението на финансовия свят - Европа има все по-малко пари

Разглеждайки съвременната глобална икономика, можем да заключим, че Европа е нейното слабо звено. Чиито финансови и икономически проблеми тепърва започват.

Всички си спомнят финансовата криза от 2008-2009 г. Тогава банката Lehman Brothers със 158-годишна история рухна за няколко дни. Г-н Обама се оказа президент с голям късмет. Напълни световните пазари с пари. Той успешно се справи с кризата, без да предизвика инфлационен шок. Твърде вероятно е на ред подобна европейска история, която ще има трагични последици, включително и за основното постижение на европейската интеграция – единната европейска валута.

Историята на Credit Suisse вече няколко месеца се обсъжда във водещите финансови центрове по света. В случай на повторение на историята с Lehman, европейска банкова криза и нарастващо търсене на долари и държавни облигации на САЩ изглежда като основен сценарий. Капиталът ще се движи още по-бързо от Европа към Съединените щати. Credit Suisse загуби 7,9 милиарда долара миналата година, като приходите са намалели с 34% до 16,2 милиарда долара в сравнение с 2021 г. През последната година Credit Suisse е загубила почти 4/5 от пазарната си капитализация.

Ще се спаси ли Credit Suisse или не - никой не знае. Европа има все по-малко пари. Банковата криза обаче може да предизвика разговори и действия за напускане на Испания, Италия и дори Франция от еврозоната. Това ще доведе до рязко обезценяване на еврото и допълнително ускоряване на инфлацията. Не забравяйте, че суверенитетът на Европа от Съединените щати е ограничен и отслабването или дори разпадането на еврозоната е от полза за Вашингтон.

В това отношение показателна е ситуацията с руските международни резерви. Историята е много непрозрачна. Общо, както е известно, бяха замразени около $300 млрд. Сега обаче са намерени само $80 млрд. Може би това е европейският дял, който в крайна сметка ще бъде изпратен в Украйна, т.е. ще отиде в САЩ за сметка на доставките за въоръжение.

Американските и други финансови институции вероятно нямат желание да разкрият информация за руски активи и съответно да направят на Украйна такъв подарък. От руските валутни запаси може да се изкарват добри пари, а после ще видим. Точно така се държаха западните банкери след идването на болшевиките на власт в Русия през 1917 г.

Икономическото чудо на Чехословакия между двете световни войни от миналия век до голяма степен се основаваше на златото на Колчак, което „бело-чехите“ взеха със себе си. Самата Прага, разбира се, никога не призна това.

По един или друг начин, преразпределението на финансовия свят започна. И всички трябва да сме подготвени за не винаги приятни изненади.

Източник/ци: Започна преразпределението на финансовия свят - Европа има все по-малко пари - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!