Следвайте "Буднаера" в Телеграм

MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си риторика, пряката военна подкрепа за Украйна е червена линия за проруските български социалисти, пише MAGYAR NEMZET и цитира Епицентър. бг: Времето работи за партията на Бойко

Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле  

В България парламентът беше разпуснат, защото нито дясноцентристката партия ГЕРБ, която спечели изборите през октомври миналата година, нито вторите, последната управляваща партия (Продължаваме промяната ( ПП)), нито бившият коалиционен партньор (БСП) успяха да сформират мнозинство в законодателния орган.  

Това пише в свой коментар под заглавие "Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле" унгарското издание MAGYAR NEMZET, който се базира на анализи на Института за стратегии и анализи, публикувани в Епицентър. бг 

Geopolitikai csatatér lett a bolgár választásokból

TÜTÜNKOV JORDÁN 17 órája

Rumen Radev bolgár köztársasági elnök csütörtökön elrendelte a bolgár nemzetgyűlés feloszlatását, és újabb előre hozott parlamenti választásokat írt ki április másodikára. Addig is az államfő által kinevezett Galab Donev vezette ideiglenes kabinet szinte változatlan összetételben folytathatja az ügyvivői kormányzást. 

Политическа криза в страната продължава вече 2 години и през април избирателите ще гласуват  за пети път. Нищо чудно, че лека-полека им писна от политиката, а избирателната активност на последния вот беше под 30 процента. 

„Последният парламент беше паметен с две неща.Той започна своята дейност с даване на оръжие на Украйна и приключи своя живот с признаването на  Гладомора в Украйна за геноцид (когато съветското правителство осъжда милиони украинци на гладна смърт между 1932-34 г.)“  - казва предизданието политологът Теодора Йовчева.  

Това беше парламентът на геополитическата (американска) воля, която смяташе за своя основна задача изграждането на антируски позици. Нещо, което преди се смяташе за тема табу в България. Той ще остане в историята с две печални събития: първо, с това, че това е третото Народно събрание за последните две години, което не успя да състави правителство. Още при съставянето си по безпрецдентен начин бе възпрепятствано избирането на председател на Народното събрание.   

Според Йовчева два фактора играят решаваща роля за следващите избори. Едната е дали двете либерални партии "Продължаваме промяната" и "Демократична България" (ДБ) ще се обединят в предизборната кампания. Това може да ги направи сериозен съперник на ГЕРБ. И вторият ще са предстоящите местните избори през есента.  

Според портал "Епицентър" времето работи за партията на Бойко Борисов (ГЕРБ), която може да хвърли цялата си мощ в предизборната  кампания срещу двете протестни партии - ПП и ДБ, като се опита да предотврати тяхното сливане.  

Всеки ден Борисов и партията му дават гласност на корупционните скандали на правителството на Петков. Под въпрос обаче е дали ще успеят да намерят коалиционен партньор, тъй като имат сериозно разминаване в позициите с БСП относно оценката на руско-украинската война. Докато ГЕРБ иска да спечели благоволението на американците с антируската си риторика, пряката военна подкрепа за Украйна е червена линия за проруските български социалисти.  

Като социалист, политиката на председателя на партията Корнелия Нинова може да се сравни с тази на председателя на социалистите в Словакия - Роберт Фицо, а по отношение на мигрантския въпрос и оценката на джендър идеологията Нинова демонстрира сходство с тази на  консервативното унгарско правителство на Виктор Орбан.  

Основният пъзел за президента Румен Радев е дали т.нар. служебно правителство ще продължи антируската реторика на предишния парламент или ще заложи на по-умерен тон. Не бива да се забравя, че държавният глава обяви през ноември 2021 г., че полуостров Крим е част от Русия и че санкциите на Европейския съюз са неефективни. 

Според Епицентър.бг  задълбочаването на българската политическа криза може да увеличи броя на привържениците за въвеждане на президентски режим. Ако членството на България в Шенген и Eврозоната се провали или ако Румъния бъде приета в Шенгенското пространство, а България не, страната може да се окаже в сива, непредсказуема геополитическа зона. 

Превод: Епицентър. бг 

MAGYAR NEMZET е най-четеното консервативно издание в Унгария.

Авторът на статията Йордан Тютюнков следи ситуацията в България, той доцент, преподавател в Университета в Будапеща и в момента готви материал за левицата у нас. 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/02/geopolitikai-csatater-lett-a-bolgar-valasztasokbol

Източник/ци: MAGYAR NEMZET: Българските избори се превърнаха в геополитическо бойно поле

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!