Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мистериозно изтичане на газ в Балтийско море от „Северен поток-2“


Газопроводът "Северен поток 2", графика: Bloomberg

Дания съобщи за изтичане на газ в Балтийско море в близост до маршрута на газопровода „Северен поток-2“, предаде Франс прес.

Изтичането на газ, установено югоизточно от датския остров Борнхолм, „е опасно за морския трафик“ и „навигацията е забранена в радиус от пет морски мили около докладваната позиция“, заяви датският орган, отговарящ за корабоплаването.

Германският BASF (BASFn.DE) заяви в сряда, че ще трябва да спре производството, ако доставките на природен газ паднат до по-малко от половината от нуждите, така най-голямата химическа група в света предупреди за щетите върху операциите си от енергийната криза в Европа.

Via The Guardian: Учудващо, BASF предупреждава, че ако трябва да затвори операции, никой не знае дали те могат да бъдат рестартирани:

Тъй като големи части от площадката за вербунд работят денонощно от 60-те години на миналия век, BASF казва, че не е ясно дали производството може просто да бъде рестартирано след това или спадът на налягането ще доведе до повреда на някои машини.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че налягането в газопровода „Северен поток 2“, който имаше за цел да изпомпва газ от Русия до Германия, е спаднал от 300 на 7 бара за една нощ, заяви говорител на оператора на газопровода. Според съобщението, компанията не знае причината за спада.

„Извънредна ситуация на линия А на газопровода „Северен поток 2″. Тази вечер контролерът на Северен поток 2 на сушата регистрира рязък спад на налягането в линия А“, заяви Улрих Лисек, говорител на „Северен поток“ 2, добавяйки, че „бреговите служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия бяха незабавно уведомени“.

„Сигурно има дупка някъде, но никой не знае къде. Възможно е малко газ да изтича в морето“, коментира Лисек. Според него търсенето на причините ще бъде много трудно, тъй като компанията е под санкции, почти няма останал персонал и средствата й са замразени. Газопроводът „Северен поток 2“ се простира на 1230 километра от Русия до Германия през Балтийско море.

Руският газопровод имаше за цел да удвои доставките на газ за Германия и въпреки опозицията на САЩ и някои държави от ЕС, германското правителство твърдо защити проекта. През септември 2021 г. руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, че изграждането на газопровода, който започна през 2018 г., е напълно завършено.

Въпреки това през февруари Берлин прекрати старта на „Северен поток 2“ за неопределено време. „Северен поток 2“ беше изпълнен с газ, но никога не влезе в експлоатация заради отказа на Берлин да даде сертификат за експлоатация.

Германски политици призоваваха Бундестага да промени позицията си и да използва тръбопровода, който има годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра, за да помогне на Германия да се справи с недостига на енергия.

Миналия месец вицепрезидентът на Бундестага Волфганг Кубицки призова да се активира тръбопроводът „възможно най-скоро“, за да се запълнят европейските газохранилища преди зимата. Той посочи, че газът през „Северен поток 2“ „не е по-неморален от този, идващ през „Северен поток“, казвайки: „Това е просто различна тръба. Няма основателна причина да не отваряме „Северен поток 2“.

Bloomberg: Планът на Германия да замени руския газ се провали

Планът на Америка работи: Европа се руши

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ: Bloomberg

САЩ краде над 80% от добития петрол в Сирия (ВИДЕО)

100 000 фирми в Италия са пред фалит заради енергийната криза: Corriere della Sera

Цените на дървата за огрев в Германия скочиха с 85%

Европа се разпада пред очите ни

Източник/ци: Мистериозно изтичане на газ в Балтийско море от „Северен поток-2“ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!