Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но той е последният вариант. И сега получаваме руски газ. Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти. Повечето оферти са за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му, кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори". Европа не е спряла да купува руски газ, каза още енергийният министър.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвървили от листа с опции", обясни Росен Христов.

По думите му, имаме газ до септември, има откъде да намерим и до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много . Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на частни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", добави Росен Христов.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"Всеки има право да протестира, лошото е, когато тези теми се използват за политически цели. За какво протестират – да купуваме от Газпром или да купуваме през посредници."

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата в София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", заяви министърът на енергетиката.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори". Подчерта още, че Европа не е спряла да купува руски газ.

МЕТ е сериозна компания. Забелязахме аномалии в покупко-продажбата на газ от МЕТ. Ако нашите анализи покажат нарушения, ще сезираме компетентните служби. 

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото употребява "Топлофикация София". По думите на Росен Христов, ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на "Шиниър" за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три-четири оферти от посредници. "Шиниър" е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците", посочи Христов.

Проблемът на Булгаргаз е с оборотните средства. Има ниска събираемост на вземанията. Основният проблем е с „Топлофикация-София“. "Булгаргаз" няма да фалира, но липсата на капитал е проблем. Утре на МС ще внесем предложение за финансиране - от МФ чрез МЕ ще отпуснем заем от 800 млн. на Булгаргаз. Проведени са разговори с банки, търсим различни източници. Булгаргаз трябва да излезе на пазара и да търси начини да върне този заем. 

Утре на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на "Булгаргаз". Проблемът на държавното дружество е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане, посочи енергийният министър. 

"Предложението за финасиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за "Булгаргаз - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения", уточни Росен Христов.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Интерконекторът се строи от частна компания. Правителството има дялово участие и възможност да упражняваме инвеститорски контрол. Не спираме интерконектора, а се опитваме да го завършим навреме. Не е упражнен достатъчен контрол и натиск този проект за върви в график. Строителите спазват свой график. Ще е готов, когато е сертифициран. Борим се да е готов в началото на септември. Утре в 14 часа ще има среща със строителя „АВАКС“ при президента. 

Източник: БНТ

Източник/ци: Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!