Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандалната Веска Меджидиева вдига хотел на морето

Скандалната банкерка Веска Меджидиева от прочутият по времето на Жан Виденов кръг „Орион” подготвя завръщане в България, научи „Уикенд”. Меджидиева от десетилетия живее в ЮАР, където духна заради дело за задигнати милиони долари от Българската земеделска и промишлена банка.

След дълги съдебни драми, банкерката и съпругът й Румен Спасов, син на личният касапин на Тато ген. Мирчо Спасов, са оправдани през 2010 г. По това време Спасов-младши вече е покойник, а половинката му и до днес не смее да си дойде, заради конфликт с влиятелни ченгета от ДС. Повод е подялба на изнесени червени капитали след десети ноември 1989 г. Твърди се, че хора от „Орион” имат участие и в разстрела на Андрей Луканов, за което противниците им и до днес не са им простили.

Наши източници твърдят, че Веска Меджидиева и в момента не си и помисля да се завърне лично. Това обаче не й пречи да насочи чрез посредници към България част от натрупаните си пари. Целта, както можем да се досетим, не е носталгията, а стремеж към печалба. В случая банкерката иска да осребри наследствените си земи по морето.

Заедно със свои роднини скандалната дама от кръга „Орион” има огромни парцели до Царево. Нивите са на изключително атрактивно място – до морския бряг и буквално си плачат за бетониране, твърдят запознати. По думите им Меджидиева вече е задвижила процедурата за това. Още миналото лято са подадени документи за смяна на предназначението на земята. Подобна процедура далеч не е лесна заради факта, че терените са част от защитена местност. Естествено, решение има, ако се знае правилният начин. Така през последните години на места, където уж е забранено строителството, започнаха да никнат бетонни хотели и имения на олигарси. Община Царево отдавна е известна, че срещу правилната „почерпка” всичко става възможно. За това и е въпрос на месеци вкарването на парцелите в регулация. След това може законно да започне и самото строителство.

Според запознати, банкерката има планове да вдигне цял затворен комплекс с десетки апартаменти, вили и басейн. Вече е сключен договор и с архитекти, които да изготвят самия проект. Някои от имотите дори били продадени на зелено.

Необходимите за това милиони левове далеч не са проблем за скандалната банкерка. Твърди се, че след смъртта на съпруга си Румен Спасов, с когото в края на дните му влезе в съдебни битки, тя наследява огромни суми от някогашните червени куфарчета. В едно от малкото си интервюта Меджидиева се хвали, че в ЮАР движи като мениджър проекти в строителството за над 300 млн. долара. Естествено, парите не били нейни, а тя само ги управлявала, натъртва скандалната дама. Ей така на доверие, само заради черните ю очи. Според слуховете, в Южна Африка от години са изнесли парите си и роднини на Тодор Живков. Наследниците на Тато си партнират прекрасно с банкерката и дори имат няколко общи инвестиции в заводи, твърдят нашенци, живеещи в страната.

Документацията около строителството в Царево и „стимулирането” на общинските власти се движат от роднини на банкерката, които си живеят у нас. Твърди се, че самото строителство ще е от името на фирмата на Веска Меджидиева „Чаира”. Неин управител е дъщеря ю от първият брак Яна. Самата фирма от години няма дейност, но така и не е закрита. Нещо повече –  щерката на Меджедиева редовно си подава финансови отчети и движи фирмените дела. В капитала на фирмата и до днес е включено правото на собственост върху ВЕЦ в селото на Меджидиева Георги Дамяново, Монтанско. Самата водна централа отдавна няма нищо общо с банкерката, но историята й показва какви са нейните разбирания за бизнес.

Всичко започва през 1992 г. По това време върви масова ликвидация на ТКЗС-тата, а имуществото им безогледно се разграбва от отговорни червени другари. Подобна съдба има и кооперацията в монтанското село Георги Дамяново. Тя е изключително апетитна хапка. Като бивша научна база на БАН, ТКЗС-то притежава модерни рибарници, винарска изба, ракиджийница, консервен цех, хладилна база, сушилня за ябълки, круши и сливи, хотел и дори собствена водна централа, прекръстена на ВЕЦ „Орион”. При стартиралата ликвидация, Меджидиева успява да завземе цялото имущество с помощта на държавни чиновници и куп брутални закононарушения. Формално банкерката купува всичко на търг, но за него така и не разбират останалите кооператори. Цената също е меко казано скандална. За това и буквално за една нощ село Георги Дамяново се сдобива с прозвището първо частно село на групировката „Орион”.

За нещастие на Меджидиева, част от хората в селото не се примиряват със съдбата да бъдат ограбени. След продължили години съдебни дела, хората успяват да си върнат собствеността върху водната централа и останалите апетитни имоти, които в последствие продават или дават под наем. Това, оказва се, не пречи на банкерката и до днес да твърди, че фирмата й е собственост на ВЕЦ „Орион”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Скандалната Веска Меджидиева вдига хотел на морето - Байрак

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!