Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев хвърля оставка, САМО ако преди това изчезнат всички кризи и пандемии – иначе основателна причина НЯМА

"Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблемите с цените на тока, храните, икономическото положение на държавата, включително ще прекрати COVID пандемията в България и в целия свят, след като това се случи, аз с удоволствие ще си подам оставката". 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев затова дали ще отговори на призивите за оставка и от новия правосъден министър Надежда Йорданова.

Гешев настоя правосъдният министър да му посочи какви са основателните причини да си подаде оставката. На въпроса "Защо трябва да си подам оставката" обаче на Гешев никой не може да му даде конкретен пример, той не чувал друго освен политически изявления.

Въпреки това обвинител номер едно пожела успех на новия правосъден министър, като се надява, че прокуратурата съвпада с вижданията на новия премиер Кирил Петков за нулева корупция. "Нулева корупция всъщност е невъзможна, защото е невъзможна и нулева престъпност въобще, но по-скоро нулева толерантност изобщо към престъпността", заяде се Гешев с кабинета на "Продължаваме промяната". 

Преди това правосъдният министър обяви, че има план "Б" за отстраняването на Иван Гешев, свързан със започнали вече процедури от нейните служебни предшественици:

"Има и други способи, при които да се накара главният прокурор и Прокуратурата да служат в полза на обществото и ако не могат, да си тръгнат. Част от тях са бюджетните процедури".

"Европейските ни партньори едва ли ще възприемат за демократично чрез Бюджета да се влияе върху съдебната власт. Аз нямам съмнения в това нещо", репликира задочно Гешев.

Йорданова също извади европейски аргументи, мовирайки промени, свързани с отчетността и контрола над главния прокурор:

"Да дадем възможност Плана за възстановяване и устойчивост все пак да има шанс да се придвижи напред, защото една от последиците на ината на Гешев е, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължително предусловие въобще, за да се върви напред".

С чакащия одобрение План е свързана и другата готвена промяна - за обжалване на някои от прокурорските откази от разследване, същото:

"За да спрем да имаме ситуации като кюлчета, евробанкноти, записи, спрямо които няма адекватно разследване", каза Йорданов, която утре ще председателства за първи път Висшия съдебен съвет. Тя призова кадровиците:"Обществото няма доверие в тях. Ако имат достойнство, трябва да си ходят".

Източник/ци: Гешев: Ако оставката ми ще реши кризите и ще прекрати COVID-пандемията в света, ще я подам

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!