Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шапки долу! Този човек спаси България от еврото, оставаме с лева

Валери Белчев не предложи темата за еврото и на този етап оставаме с лева!

Новият служебен финансов министър Валери Белчев осъществи желанието на много българи, като отхвърли или поне забави въвеждането на еврото като официална валутна единица на България. Това стана ясно от заседание на служебния кабинет вчера.

На 2 юли т. г. тогавашният финансов министър Асен Василев подписа план, според който ще се въвежда еврото у нас. Този план трябваше да бъде обсъден вчера, съобщи лидерът на “Възраждане” и кандидат за президент Костадин Костадинов.

За изненада на всички обаче Валери Белчев не внесе за обсъждане точката, касаеща влизането на България в еврозоната. По този начин идеята засега остава отхвърлена и най-вероятно ще се разглежда в идните няколко години.

Валери Белчев – министър на финансите на България

Министър Белчев действително изненада мнозина, тъй като предвид биографията му всички смятаха, че е “за” въвеждането на еврото в България. Той е завършил магистратура в “Харвард” в САЩ, подобно на Кирил Петков и Асен Василев, а докторантурата му е от УНСС.

Според някои слухове президентът Румен Радев има роля в невнасянето за разглеждане на точката за еврозоната. Държавният глава изгуби доста гласове заради зелените сертификати и му било ясно, че ако неговото правителство въведе и еврото, което мнозина посрещат на нож открай време, може да не получи втори мандат.

Припомняме, че преди да си замине от власт правителството на Бойко Борисов побърза да ни вкара в еврозоната и се постигна договорка за въвеждането на еврото още през 2024 г., и то без преходен период. Това скандализира обществото, тъй като навсякъде в Европа въвеждането е ставало и става бавно и поетапно.

Служебното правителство на Румен Радев обаче стопира процеса и не е ясно дали изобщо ще се стигне до въвеждането на еврото у нас в близките години. Ролята на Валери Белчев изглежда съществена, за разлика от предшественика му Асен Василев, който подписа план за влизането ни в еврозоната.

Източник/ци: Шапки долу! Този човек спаси България от еврото, оставаме с лева

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!