Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. д-р Андрей Чорбанов: „Версията, че ваксинирането не е задължително, но има забрани за всичко, е един перверзен поглед върху реалната ситуация“

Водачът на листата на „Има такъв народ“ е категоричен, че въвеждането на зелен сертификат създава дискриминация и не може да доведе до снижаване на заболеваемостта

May be an image of 1 person

ПРОФ. Д-Р АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ ОТНОВО Е ВОДАЧ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ЛИСТА НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Известният имунолог и ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН бе народен представител в 45-ия и 46-ия парламент и сега пак ще се бори за вота на избирателите в региона. Популярният учен е един от най-изявените критици на противоепидемичните мерки, които се налагат в България още от настъпването на пандемията у нас. Проф. д-р Чорбанов сподели пред „Борба“ мнението си за новите безпрецедентни ограничения в страната, които предприе служебният здравен министър. 

– На какво дължим отново усложнената COVID обстановка в България, при положение че през лятото почти бяхме забравили за пандемията, и как оценявате въвеждането на зелен сертификат като условие за дейности на закрито?

– При всички случаи едно такова явление се очакваше. Нарастването върви по-бързо от предвижданото. Прогнозите бяха в края на септември да има рязък пик, а той започна от август с 1 млн. българи, дошли от чужбина и внесли зараза. С промяната на времето и събирането на хората в закрити пространства се очакваше повишение на инфектираните. Друг е въпросът доколко противоепидемичните мерки имат смисъл. Ако ваксинираните, имайки сертификат за имунизация, не разпространяваха вируса, тогава всичко това би било резонно. Само че всички световни научни данни показват, че ваксинираните разпространяват вируса в същия размер, както и неваксинираните. И в този аспект общественото значение и смисъл на зеления сертификат са безумни. Абсолютната дискриминация на останалите, особено на тези, които са прекарали заболяването, например хора като мен, които са преболедували и са минали 6 месеца оттогава, попадаме в същата рискова група на хора, които могат да се заразят. Доказано е, че огромната част от преживелите вируса изграждат имунитет в пъти по-силен от ваксиналния и вероятно дори за цял живот. Изобщо версията, че ваксинирането не е задължително, но имаш забрана да правиш всичко останало, е един перверзен поглед върху реалната ситуация.

– Възможно ли е въвеждането на зелени сертификати да увеличи заболеваемостта предвид факта, че имунизираните също са преносители на вируса?

– Именно в този аспект всички ваксинирани, които не са прекарали заболяването, имат възможността да заразяват други. Но имунизираните ще имат право да остават след 23:00 ч. в заведенията и куп други привилегии. Не смятам, че тези мерки ще имат ефект върху здравната картина, но ще са гибелни върху икономиката.

– Какви мерки тогава биха били адекватни в момента?

– Трябваше да има национална програма за тестване на хората, които не са ваксинирани, за да се види какъв процент от тях имат изграден имунитет. Не чрез диагностика на антитела, а чрез Т-клетъчен тест. Цените на тези тестове паднаха драстично и ако се купят на едро от държавата, един ще струва 100 лв. Това ще ни даде информация колко хора действително могат да се разболеят и какви нива на заболеваемост можем да очакваме. Т-клетъчните тестове са в пъти по-обективни, но държавата не се вълнува колко хора могат да се разболеят, а само да ги ваксинира, за да удовлетвори европейското искане, да направим голям поклон на ЕС за този натиск, който ни се оказва.

– На Световния конгрес по ваксините представихте българския препарат за имунизация. Кога да очакваме неговото одобряване от експертите и производството му?

– В преговори сме с различни производители, но чакаме становище от България. Ако официалното становище на страната е, че няма интерес към ваксината ни, можем да се обърнем към чужди производители. В противен случай ще бъдем обвинени в меркантилност и пренебрегване на родните интереси. Ние сме готови за мащабните клинични проучвания, които се правят много по-целенасочено, чрез работа върху хора. Имаме научния продукт, а за да стане търговски, преминава през съответните необходими тестове на производителя. Тези изпитвания отнемат 5 години при нормални условия, но при ускорени дейности срокът може да се съкрати с години. Един такъв тип ваксина може да бъде използвана и за други цели, не само за този коронавирус, но и за други коронавируси, защото е нова платформа за ваксинация. Това е особено ценно в перспектива.

Галина ГЕОРГИЕВА

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Защо плачат иконите и статуите на светци по света?

Десетте Нови Заповеди: 1. "Поддържайте човечеството под 500 милиона..."

Източник/ци: Проф. д-р Андрей Чорбанов: „Версията, че ваксинирането не е задължително, но има забрани за всичко, е един перверзен поглед върху реалната ситуация“ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!