Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как БНБ дава милиони без конкурс на депутата Кънев, за да произвежда бюлетини, които печатницата на банката и всяка друга може да направи

Един скандален казус на политическа корупция пътува към Европейската централна банка, която от влизането ни в Европейския банков съюз надзирава финансовите институции у нас. Фактът, че без конкурс БНБ – Българската народна банка, дава вече 6 години поръчки за производство на бюлетини на печатницата на червения депутат Петър Кънев, който в няколко парламента беше и шеф на ресорната по отношенията с БНБ Икономическа комисия на Народното събрание.

И всичко това, въпреки че банката има своя печатница, която според Изборния кодекс от 2014 г. е длъжна да произвежда изборните книжа, за да няма политически и олигархични обвързаности и спекулации.

19 минути попита на 5 май БНБ на какво основание и на каква стойност са ангажиментите на семейната печатница на Кънев в последния мандат с гуверньор Димитър Радев, избран по предложение и с гласовете на ГЕРБ по препоръка на Кристалина Георгиева?

Вместо да ни отговори, в рамките на 15 минути представител на Народната банка се беше свързал с червения депутат да го уведоми, че се интересуваме от темата, както разбрахме от адвоката му. А можеше просто да ни бъде дадена информация, за което институцията е и длъжна по закон.

Какво е обяснението за тази пасивност на иначе отзивчивия пресцентър. В близостта на Кънев с борещия се през юли да вземе позицията на гуверньор на БНБ Калин Христов, на членовете на УС на БНБ Людмила Елкова и Елица Николова и на съветника на гуверньора Ивайло Николов, знаем и за другите им

опасни връзки – политически особено.

Темата допълнително ще бъде развита в 19 минути, защото предстои избор на нов управител на националната ни банка, тъй като мандатът на сегашния изтича след 2 месеца. Това ще бъде и първостепенна задача на следващия парламент, колкото и да заседава той.  

И до момента на писане на текста – след 15 часа на 11 май не сме получили отговор. Но на 10 май колегите от сайта  boulevardbulgaria.bg публикуваха следното:

„Изборният кодекс не позволява частен монопол по тази дейност, но остави една вратичка - позволи на Печатницата на БНБ да ползва услугите на специализирани подизпълнители "при необходимост" (б.р. каква точно не се казва – врата в полето). Дружеството се възползва от тази възможност при почти всички избори от 2015 г. насам - вкл. при последния вот за 45 Народно събрание.

На 2 март 2021 г. ЦИК изпраща покана до Печатницата, която уточнява в офертата си, че ще работи с две партньорски дружества.

Демакс Ди Пи Ай АД (собственост на Петър Кънев и Марин Несторов) отговаря за предпечата по поръчката, а печатницата Демакс АД трябва да произведе необходимите хартиени бюлетини за 16 от 31 избирателни района в България.

По действащите условия броят на отпечатаните бюлетини за парламентарните избори трябва да бъде равен на броя избиратели в съответните МИР-ове, увеличен с 10% (с промените от 1 май 2021 г. отпадат резервните количества в секциите, в които се гласува с машини).

Демакс е избран за подизпълнител при печатането на бюлетините  в районите: Благоевградски, Варненски, Великотърновски, Габровски, Добрички, Кюстендилски, Пазарджишки, Пернишки, Пловдив-град, Пловдив-област, Разградски, Русенски, Силистренски, Старозагорски, Търговищки, Шуменски.

Общият брой на имащите право да гласуват граждани в тях е 3 327 256 души по данни на ЦИК към 4 април (б.р. по данни на НОИ броят на жителите на България е почти равен с броя на избирателите – т.е. грешката е от над 1 млн. души или над половин милион плюс десет процента бюлетини за печат от Кънев). Увеличени с десет процента, броят на поръчаните бюлетини в Демакс е малко под 3,66 милиона - почти половината от цялата прогнозна сума на необходимите бюлетини за провеждането на парламентарните избори през 2021 г.

Печатницата на БНБ отговаря за останалите МИР-ове на България и за допълнителните бройки, нужни за изборните секциите в чужбина.

От публичните документи в регистъра ЦАИС се вижда, че двете частни дружества на депутата от БСП Кънев са отговаряли за 52,7% от възложената поръчка. Цялата изплатена сума на Печатница на БНБ е в размер на 1 300 112 лв.

Демакс Ди Пи Ай се е договорило да изпълни своите задължения срещу възнаграждение от 90 420 лв. без ДДС(б.р. това е истински абсурд, защото предпечатната подготовка на нещо толкова елементарно като бюлетината е нищожна работа, която не изисква никаква креативност и тези пари са де факто абсолютно ненужно похарчени), а Демакс е предложила цена за производство и доставка на 1 бр. действителна бюлетина от 0,166 лв. (приблизително 607 000 лв. за цялото необходимо количество за съответните райони).

Изключението "По необходимост" от Изборния кодекс е позволило разполовяване на поръчката между две страни, докато законът предполага тя да се възлага само на едно дружество.

Печатницата на БНБ обаче не е обявявала отделна обществена поръчка за избор на подизпълнител!

Демакс е избрана и за изпълнител на друга обществена поръчка по повод вота на 4 април - за изработка и доставка на изборни книжа и материали за произвеждане на изборите за

народни представители. Платената сума по договора е 104 439,30 лв. без ДДС (б.р.125 327,16 лв. крайна сума за т.нар протоколи, по които всъщност се смятат гласовете и които са надписвани, драскани, преписвани и така до безкрай за нагаждане на резултатите), а възложителят не е ЦИК, а администрацията на Министерски съвет на финала на мандата на кабинета Борисов 3”.

Напомняме, че на тези избори Петър Кънев беше не просто кандидат за депутат, макар и в нарушение на устава на БСП за мандатност. Той водеше нейната трета по численост листа – Бургаската. Конфликтът на интереси е очевиден, ярък и възмутителен.

„Печатницата на БНБ не работи за първи път с подизпълнители по поръчки за бюлетините. Най-голямо преразпределение на дейности се налага по време на местните избори заради големия брой и различните типове на бюлетини по общините.

Двете дружества на депутата от БСП са участвали като подизпълнители на Печатницата на БНБ и при изготвянето на хартиените бюлетини за местни избори 2015 г. (с общо 32%), на президентските избори през 2016 (с общо 10%), на парламентарните избори от 2017 г. (с общо 35% - б.р. тогава той отново е кандидат и е избран за депутат) и на местните избори от 2019 г. (отново около 35%).

През 2021 г. обаче за първи път Демакс поема толкова голям дял от поръчката за бюлетините - над 50%.

Бойко Борисов изказва съмнения за конфликт на интереси при печатането им за следващия вот, но подготовката за изборите на 4 април беше извършена от администрацията на собственото му правителство и от ЦИК, избрана в предходния мандат на парламента.

Завоалираната му атака прави още по-особено впечатление, като се има предвид почти пълна доминация на дружествата на депутата от БСП в серия от нови обществени поръчки на институции или дружества, контролирани от ГЕРБ”, завършват колегите от boulevardbulgaria.bg.

Най-важното сега е новите институции – ЦИК и служебното правителство, да не допускат отново да се разиграе театърът с тази схема на печатане на бюлетини. Те ще бъдат улеснени от повсеместния машинен вот.

А останалото количество е напълно по силите на печатницата на БНБ и на всяка друга в България – елементарно упражнение, при това само в черно-бяло.

В следващия брой очаквайте:

Как видният депутат от опозиционната БСП взе поръчки за над милион лева от ГЕРБ само през МАРТ и АПРИЛ – месеца на изборите и новия парламент.

Радостина Тонева

Източник/ци: Как БНБ дава милиони без конкурс на депутата Кънев, за да произвежда бюлетини, които печатницата на банката и всяка друга може да направи | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!