Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако избирателят не е изпратил в Парламента партии с достатъчно подкрепа за да реализират реформа, такава няма да се състои!

Разочарованието, което някои изпитват към отказа на Слави да приеме мандата директно играе в полза на ГЕРБ и Борисов и в много отношение е индуцирана/подклаждано от там.

Защо?

На първо място защото изхожда от невярната предпоставка, че партиите на протеста могат да съставят правителство. Разбирам че някои много бързат да сменят системата, да променят нещата, но нещо им е къса връзката между реалност, разум и полезно действие.

Истината е, че както и да се смята партиите на статуквото имат огромно предимство по волята на този избирател.

Второ, слушам критики, че можело да се правят тематични коалиции, ад хок и така да се промени нещо. Не, дами и господа, нищо не може да се промени. Те за това са партии на статуквото, защото в невидимата си част са свързани със зависимости, които възпроизвеждат не съгласие и подкрепа на промяната, а подмяна и мимикрия.

ГЕРБ също има полза от такова говорене, от насърчаване на свръхамбиции - илюзии, на нереалистични очаквания, на фона на които да проектират своята опитност, стабилност и прочие глупости на тотално провалени управленци. След 12 години нямат право на нищо.

И нарочно искат да вкарат партиите на протеста в капана, в който попаднаха поради незрялост партиите в Реформаторския блок. Те тръгнаха да сменят системата и главния прокурор с 25 депутата!? Но мнозина "десни" избиратели много им иде отвътре да управляват и променят света без да се съобразяват с реалностите на терена. И свършват както свърши Реформаторския блок.

Винаги съм твърдял, още преди изборите, няма шанс изборите на 4 април да произведат мнозинства, което да реформират държавата. Изобщо смяната на модела е пиеса с много действия, взаимозависими и взаимообусловени.

Най-доброто възможно нещо е да се промени избирателния закон. И да се ходи на нови избори.

Тук гербаджиите твърдят че заемат държавническа позиция, има толкова много задачи, което си е лицемерна тревога и капан, защото България без правителство не е останала Защо ГЕРБ не вкарат Националния план в ЕК - имат всички пълномощия за това, нали управляват. Защо не управляват? Плачат че им наложили мораториум върху назначенията, но кадровата политика е нищожна част от публичното управление и далеч на водеща при криза.

След Борисов ще дойде служебно правителство. С какво точно висящ и зависещ от ДПС и БСП кабинет /да не говорим че ГЕРБ показателно щеше да подкрепя за да каже че от Борисов зависят нещата?!

Логиката е проста - ако избирателят не е изпратил в Парламента партии с достатъчно подкрепа за да реализират реформа, такава няма да се състои.

Всичко друго е илюзия. За това още от сега се води предизборна кампания.

Партиите на протеста за съжаление започнаха на широк фронт, прекалено широк, а трябваше просто да набележат основни и изпълними неща и .. толкова.

Ilian Vassilev | Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!