Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вацлав Клаус: Срамувам се от действията на кабинета спрямо Русия

В интервю за пражкия вестник Blesk президентът на Чешката република в периода 2003-2013 г. Вацлав Клаус призна, че се срамува от действията на сегашното ръководство на страната си спрямо Русия.

„Фактът, че ние [Чешката република] лаем по една от световните сили е нещо, от което се срамувам и ме депресира [и ме отказва от желание] да се опитам да направя нещо друго в тази държава. За мен това е доказателство [за настоящото състояние] на нашата страна и че ние като цяло не сме в състояние да имаме значима външна политика“, коментира Клаус по повод дипломатическия скандал между Прага и Москва.

Според Клаус изявленията на чешките власти за експлозиите на боеприпаси в складовете в село Върбетице от 2014 г. и техните твърдения за участието на руските специални служби в този инцидент, както и последвалото експулсиране на служителите на руското посолство от Прага, са свързани с желанието на чешките власти да печелят точки във Вашингтон и НАТО като цяло.

Чехия е „малко кученце, което лае по голямото куче“ – Русия. Или, продължи бившият президент, ситуацията може да се сравни с „малко момче, което се осмелява да бие малко по-голямо момче, само защото дребосъкът е там с баща си и знае, че ако тази [битка] завърши зле за него, тогава татко ще се намеси и ще го защити. В този случай ние сме малкото куче, лаем по Русия, защото смятаме, че зад нас стоят мощните САЩ и НАТО. Мисля, че това е малко глупава политика“, бе заключението на Клаус.

Бившият държавен глава разкритикува работата на чешките специални служби, а също така постави под съмнение професионалните качества на Якуб Кулганек, назначен в сряда за министър на външните работи. Според Клаус той е „твърде млад човек“, за когото „никой не е чувал никъде другаде“.

Клаус каза още, че в сряда е обсъдил инцидента във Върбетице със своя наследник на поста – настоящият президент Милош Земан, който не е изказал подкрепа за действията на правителството и Министерството на външните работи спрямо Руската федерация. „Президентът не ми каза, че се съгласява с позицията на властите и външното министерство“, отбеляза политикът.

Бившият президент на Чешката република изрази мнение, че решението на чешките власти за експулсиране на дипломати е прибързано. По негово мнение, преди да „направи някои основни заключения“ по инцидента във Върбетице, чешките власти е трябвало да „изчакат получаването на наистина сериозни цифри и информация“ за случилото се. „Идеята за поставяне на ултиматуми на Русия, докато няма такива данни, мисля, че е погрешна“, подчерта Клаус.

Източник/ци: Вацлав Клаус: Срамувам се от действията на кабинета спрямо Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!