Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАДЦАКВАНЕ: Бойко срещу Румен Радев, каква битка ни очаква?

Консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев, евентуално изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов в парламента, след като решение на депутатите го задължи да се яви, и връчване на първи мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ГЕРБ Даниел Митов – това са сигурните събития през започващата седмица.

Все още няма категоричен отговор на един от основните въпроси – дали Слави Трифонов ще се опита да направи правителство или да върне мандата. Той все още е в изолация заради положителен тест за коронавирус.

И по темата говорят всички, а най-малко представителите на партията му „Има такъв народ“, които отлагат отговора до връчване на втория мандат на тях. Това вероятно ще бъде следващата седмица, пише „Дневник“.

От публикация на Трифонов във фейсбук се разбра, че той смята, че този парламент не е „сигурен, спокоен и уверен“, за да има време да се въвежда мажоритарна система за избор на депутати. Официално всички партии заявяват, че биха подкрепили правителство на „Има такъв народ“, отделни негови политики или поне биха водили преговори в тази посока.

Официално повечето партии заявяват и, че не искат нови избори (най-категорично ГЕРБ и БСП), „Демократична България“ също потвърди тази позиция през уикенда, но каза че „не сме готови и на всякакво управление“. Дали ще бъде постигнат консенсус по законопроекти, които да водят до реални промени ще проличи от работата на парламента след сряда.

Очаква се, че депутатите ще започнат с разглеждане на поправки в Изборния кодекс, каквито новите партии искат и че ще бързат с тях, за да ги приемат преди евентуални предсрочни избори.

На ход е президентът

Цял ден в понеделник (19 април) президентът Румен Радев ще има срещи с шестте парламентарно представени сили – ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „БСП за България“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, след които да започне т.нар. въртележка с връчване на мандатите.

орисов няма да отиде на срещата на ГЕРБ, а ще изпрати представители на партията. Двамата с Радев са в публичен конфликт от повече от година.

Възможно е след срещата при Радев да има някаква яснота при какви условия партията на Слави Трифонов (той също няма да присъства, защото е в изолация) би опитала да състави кабинет, но по-вероятно „Има такъв народ“ отново няма да каже нищо категорично.

Държавният глава ще събере и информация, на база на която да реши коя ще е третата формация, на която да връчи мандат, ако се стигне до там. От събитията досега се очаква това да бъде БСП – миналата седмица в парламента лидерът й Корнелия Нинова заяви готовност за получаването му, а партията й обяви подкрепа за Радев за втори мандат.

Няма срок, в който президентът да връчи първия мандат, но очакванията са да не го бави и това може да стане още във вторник. Кандидат за премиер на ГЕРБ е бившият външен министър Даниел Митов, а от партията твърдят, че са готови с имената на министрите. В неделя Борисов потвърди, че здравният министър Костадин Ангелов ще бъде предложен отново. Лидерът на ГЕРБ заяви, че Митов работи по съставянето на кабинета (въпреки че преди това обяви, че излиза в отпуск, за да се занимава с тази задача). В предложението на ГЕРБ по тяхното представяне ще има нови и стари лица.

Съставът на предложения Министерски съвет трябва да бъде върнат на „Дондуков“ 2 до седем дни, а после предстои гласуване на проектокабинета в парламента, като заявките досега са, че той няма да бъде подкрепен. ГЕРБ вероятно ще се възползват от пълния срок, което означава че гласуването ще бъде точно в дните преди Великденските празници.

Няма срок за връчване на втория мандат. Ако всичко върви в бързите срокове, е възможно това да бъде на 29 април – последният работен ден преди почивните дни.

Мандатът трябва да бъде приет от кандидат за премиер на „Има такъв народ“ – дори и след това да не бъде съставяно правителство, Слави Трифонов трябва да посочи министър-председател. Той също има седем дни да върне проект за структура и състав на Министерския съвет или мандата неизпълнен. Връчването на мандата може да стане и веднага на срещата за получаването му.

Ако партията на Трифонов опита да състави правителство, БСП би го подкрепила без да участва в него при няколко условия, ДПС също заявява подкрепа, „Демократична България“ е готова за разговори по програмата, а депутатите на „Изправи се! Мутри вън!“ също биха гласували „за“.

Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът избира на коя политическа сила да връчи трети – БСП, която официално го подкрепи за втори мандат, е трета по подкрепа, но не е задължително да получи мандат. Нейният кандидат се очаква да бъде – лидерът Корнелия Нинова.

Според конституционалисти президентът има 7 дни да вземе това решение, според други – няма срок, а кандидатът за премиер пак има седем дни да върне мандата или проект за правителство.

Ако и третият мандат е неуспешен, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори. Това може да стане до края на май, а избори – през юли месец.

Какво ще прави парламентът

В сряда в парламента трябва да се яви премиерът в оставка Бойко Борисов, след като депутатите от другите партии взеха решение, с което да го задължат. С отпуск в петък Борисов се опита да избегне изслушването му в Народното събрание по плана за възстановяване и развитие на ЕС. На извънреден брифинг в неделя той каза, че ще иде в парламента, но коментира, че не го викат да говори по плана, а за да бъде организиран своеобразен Народен съд.

Един от говорителите на ГЕРБ – депутатът Тома Биков, каза по-късно пред БНР, че парламентът е делегитимиран и заради това премиерът в оставка няма да отиде.

Освен това Борисов твърди, че по негово разбиране след гласуването на оставка, той вече не е премиер, а гражданин. Според юристи – той е премиер в оставка и всички негови права и задължения остават до избора на ново правителство.

Една от основните законодателни инициативи на новите народни представители ще бъдат промени в някои изборни правила, като вече има внесени законопроекти. Очаква се да има мнозинство за гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение при отчитане на изборните резултати и др.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ предлага смяна на състава на Централната избирателна комисия, като новият да не се избира от депутатите, а да се назначава с указ на държавния глава по предложение на партиите. От ГЕРБ вече критикуваха идеята като опит да се увеличат правомощията на Румен Радев. От „Демократична България“ са против повече правомощия на държавния глава. Те предлагат комисията да е професионален орган от девет души.

Лидерът на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в неделя обяви и предложение за анкетна комисия в парламента за Росенец, която да провери цялата мрежа, работила за почетния председател на ДПС Ахмед Доган по т.нар. сараи край морето.

Той коментира в отговор на твърденията на Борисов, че ДБ и ДПС работят заедно срещу него. Иванов каза, че ще предложи на ГЕРБ да подкрепят тази комисия, още с подписи при внасяне на предложението.


Румен Радев сякаш приканва Бойко и несъстоятелният военен министър Красимир Каракачанов да заповядат в килията...

Източник/ци: НАДЦАКВАНЕ: Бойко срещу Румен Радев, каква битка ни очаква? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!