Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НОВА БЪЛГАРИЯ: Бойко падна! Хунтата загуби 300 хил. гласа, БСП – 400 000

След стотици сигнали за купуване на гласове със заделените 150 милиона за фалшификации, пълен провал на машинното гласуване изцяло по вина на ГЕРБ и машинациите на ЦИК, пробивът е факт – Бойко Борисов падна от власт!

Хунтата ГЕРБ печели изборите, но загуби 300 хил. гласа, а БСП остава вероятно трета сила и отчита около 400 хил. гласа загуба на доверие, според първоначалните резултати.

ГЕРБ е първа политическа сила с преднина от над 8 процента пред втората партия. В непосредствена близост една с друга са БСП и „Има такъв народ“ в конкуренция за второто място. Това сочат резултатите от екзитполовете към 20 часа.

Формирането на новото правителство изглежда задача с много неизвестни. Много сложен ще е процесът по съставянето на новия кабинет, отчитат всички анализатори. Сигурни са шест политически сили в парламента. ВМРО е на ръба. За първи път свои представители в Народното събрание ще имат новите политически сили „Има такъв народ“ – партията на Слави Трифонов, и „Изправи се! Мутри вън!“ около Мая Манолова.

Под чертата остава коалицията „Воля“/НФСБ на Марешки и Валери Симеонов с малко над 2 на сто. В подобни граници са и процентите за „Възраждане“.

Около 2 процeнта са избрали и „Не подкрепям никого“.

Близо 300 хил. гласа губи ГЕРБ, а БСП – около 400 хил., според първоначалните резултати. Като те са отишли главно към „Има такъв народ“, донякъде и към „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.Такива са данните от екзитпол на социологическите агенции „Алфа рисърч“ и „Галъп интернешънъл“, оповестени след края на изборния ден в 20 ч. Много вероятно е изборната администрация да се забави с броенето на вота поради сложния протокол, така че екзитполът още дълго време ще остане единственият ориентир за резултатите.

Това са първите избори в условията на пандемия, но въпреки ограниченията и огромния брой карантирани, които не можаха да упражнят правото си глас, избирателната активност е 44.6% към 19 ч. по данни на „Алфа рисърч“ – сравнима с тази на предходни избори.

Особено активни бяха българите в чужбина, които стоически издържаха чакането по опашки, за да дадат своя глас. Не им попречи нито католическият Великден, каквито предупреждения имаше, нито неуредиците и хаосът на някои места.

Тъй като екзитполът не отчита вота от чужбина, напълно е възможно да настъпи допълнително разместване след преброяването на гласовете.

На този етап е ясно, че ГЕРБ води с 25.7%, следвана от БСП -17.6%, „Има такъв народ“ (ИТН) – 15.2%, ДПС – 11%, Демократична България (ДБ) – 10.4%, „Изправи се! Мутри вън“ (ИСМВ) – 4.2%, ВМРО – 4%, според екзитпол на „Алфа рисърч“.

Това би означавало 70 депутати за ГЕРБ, 48 за БСП, 41 за ИТН, 30 за ДПС, 28 за ДБ, 12 за ИСМВ и 11 за ВМРО.

Източник/ци: НОВА БЪЛГАРИЯ: Бойко падна! Хунтата загуби 300 хил. гласа, БСП - 400 000 - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!