Следвайте "Буднаера" в Телеграм

325 практикуващи Фалун Гонг, арестувани през ноември 2019 г.

Според информация на Minghui.org, през ноември 2019 г. в Китай са били арестувани 325 практикуващи Фалун Гонг и 20 са били тормозени заради вярата си. Поне 207 остават в ареста или са в неизвестност до момента.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е практика на духа и тялото, основана на принципите Истина-Доброта-Търпение. Тя е преследвана от китайския комунистически режим от юли 1999 г.

Арестите и тормозът през ноември стават в 26 провинции и централно контролирани общини. Десет от регионите съобщават за двуцифрени числа на арестите, като най-много са арестувани в провинция Ляонин (58), следвана от 44 случая в провинция Джилин.

Брой арестувани практикуващи Фалун Гонг или подложени на други видове тормоз през ноември 2019г

Minghui.org

Петдесет и четирима от практикуващите са на 65 или повече години, като най-възрастните са на 85 г..

На четирима от по-възрастните практикуващи са им спрени пенсиите или им е било наредено да върнат пенсиите, които са получавали по време на предишните периоди на затворнически присъди заради тяхната вяра.

Общата финансова загуба за практикуващите е най-малко 368 599 юана.

Броят на възрастните практикуващи Фалун Гонг, които са били

арестувани или преследван по друг начин през ноември 2019 г.

Minghui.org

По-долу са изложени няколко от случаите на арест и тормоз, които стават през ноември. Предвид строгата цензура в Китай, случаите на преследване не винаги могат да бъдат докладвани своевременно, нито цялата информация е лесно достъпна.

Случаи на арест

След десет години в затвора, мъж от Пекин отново е арестуван за вярата си

Г-н Ши Шаопинг, на 48 години и жител на Пекин, е арестуван на 18 ноември 2019 г. Не е ясно къде е задържан в момента.

Господин Ши Шаопинг

Заради практикуването на Фалун Гонг, господин Ши е арестуван през 2001 г. и осъден на десет години затвор.

Охраната в затвора Чианджин в Пекин избира по-брутални индивиди сред затворниците, които да наблюдават и измъчват г-н Ши, за да го принудят да се откаже от Фалун Гонг.

Затворниците често го бият и малтретират, оставяйки синини по тялото му. Те ограничават също и ползването му на тоалетната в продължение на цял месец, което довежда до проблеми с перисталтиката на червата.

Затворниците отваряли прозореца през зимата, за да го изложат на ледено студен вятър. Тялото му треперело неконтролируемо от студа.

Затворниците често лишавали господин Ши от сън и го принуждавали да седи на малко столче, без да се движи почти по 20 часа всеки ден, в продължение на години.

Мускулите на краката му атрофирали в резултат на продължителното принудително седене. Липсата на сън и огромен психически тормоз също се отразяват на здравето на господин Ши.

79-годишна жена е арестувана за девети път за отстояване на вярата си

Когато г-жа Хан Джуни от град Кунмин, провинция Юнан се прибра вкъщи на 24 ноември 2019 г., тя е шокирана да установи, че домът й е нападнат и всичките й книги, снимки и литература на Фалун Гонг са изчезнали.

На следващия ден тя отива в местното полицейско управление, за да пита за инцидента, само за да бъде арестувана и задържана за един ден.

Ма Юн, агент от Службата 610, твърди, че г-жа Хан е нарушила закона при предаването на информационни материали на Фалун Гонг. Той я снима, взема отпечатъци от пръстите й и я подлага на разпит.

Когато местната полиция изпраща г-жа Хан в центъра за задържане на град Кунмин, охраната там отказва да я приеме, тъй като тя не успява да мине медицинския преглед. Тогава г-жа Хан бива върната обратно в полицейското управление. Полицията извиква дъщеря й на 26 ноември, за да дойде да я вземе. Те също така се опитват да я изнудят с глоба от 1000 юана, но дъщеря й отказва да плати.

Г-жа Хан е била мишена на тормоз от началото на преследването през 1999 г. Домът й е ограбван осем пъти, а тя е задържана няколко два пъти. Два пъти е била държана в център за промиване на мозъци, веднъж в лагер за принудителен труд и два пъти във Втори женски затвор на Юнан, където е била измъчвана.

Полицейска бруталност срещу възрастни практикуващи

Г-жа Уанг Мейхуа, 70-годишна жителка на град Хенгян, провинция Хунан, била арестувана на 3 ноември 2019 г. за разговори с хора за Фалун Гонг на местен пазар.

Г-жа Уанг е отведена в полицейското управление на Кингшан и е разпитвана. Тя отказва да говори по време на разпита. Полицията също се опитва да й вземе пръстови отпечатъци и кръвна проба. Когато г-жа Уанг отказва да бъде подложена на дактилоскопични и кръвни тестове, няколко полицаи притискат главата й до стена и й поставят белезници с ръце зад гърба в процеса на което нараняват главата и ръцете й.

Един от офицерите й казал: "Не се страхувам да отида в ада, за това, че те преследвам."

Г-жа Уанг е държана в полицейското управление до 8 ч. същата вечер.

Две жени от Гансу са арестувани за призив към местните служители да напуснат Китайската комунистическа партия

Длъжностните лица били на път към съседен окръг, за да упражнят контрол върху преследването на Фалун Гонг в началото на ноември 2019 г., когато минават покрай град Уанкун и пожелават да видят г-жа Тан Шиухуа и г-жа Ли Шиуджен.

Градските служители намерили г-жа Тан и г-жа Ли и ги отвели при длъжностните лица.

Властите заповядали на г-жа Тан да се откаже от Фалун Гонг. Тя отказва и вместо това ги призовава да напуснат ККП и да спрат да участват в преследването. Длъжностните лица поискали г-жа Тан да се извини, но тя заявила, че не е направила нищо лошо.

Няколко дни по-късно тя и г-жа Ли са арестувани. Полицията извършва обир на домовете на двамата практикуващи и напълва два микробуса с конфискувани вещи.

В момента г-жа Тан е държана в центъра за задържане на окръг Конгтон, а г-жа Ли е в центъра за задържане на окръг Хътинг. Правителствен служител заплашил да осъди практикуващите на пет до осем години затвор.

Г-жа Тан, и г-жа Ли са били арестувани и преди за отиване в Пекин, за да призоват правителството да подкрепи конституционното им право да практикуват вярата си. Г-жа Ли била задържана за 3 месеца, а г-жа Тан била осъдена на една година принудителен труд.

Пекински инженер по противопожарна защита е арестувана заради нейната вяра

Г-жа Джао Янхуа, 38-годишна, инженер по противопожарна защита в Пекин, е арестувана на работното си място на 15 ноември 2019 г. Полицията й поставила белезници пред колегите й и я отвела.

Когато един от колегите й се опитал да се обади на семейството на г-жа Джао, за да ги информира за нейния арест, полицаите се разкрещяват на колегата.

Полицията конфискува двата мобилни телефона и компютъра на г-жа Джао. Принуждава я да ги заведе в дома си, като заплашва, че ще се заемат със сина й ако тя откаже. Г-жа Джао била изпратена в Центъра за задържане на Шуни, след като домът й е обран от полицията.

На следващия ден полицията извиква съпруга на г-жа Джао в местното полицейско управление и го задържа там два часа. Когато майката на г-жа Джао отива в полицейския участък същия ден, за да поиска нейното освобождаване, полицията й казва, че са арестували г-жа Джао, тъй като е била видяна на камера за наблюдение да разпространява информационни материали за Фалун Гонг.

Две братовчедки арестувани заради вярата си

Две жителки на град Фуджоу, провинция Фуджиан, г-жа Хуанг Биксиян и г-жа Венг Мейхай, са арестувани на 21 ноември 2019 г., след като са били докладвани, че са разговаряли с хора за Фалун Гонг.

Г-жа Хуанг е изпратена в център за промиване на мозъци в град Минкин на 6 декември 2019 г., на около 60 км от дома й, без знанието на семейството й, след като е била държана 15 дни в Центъра за задържане във Фуджоу. Двама души наблюдавали г-жа Хуанг денонощно. Те я заплашвали, че ще бъде осъдена на три години затвор, ако не се откаже от Фалун Гонг.

Г-жа Хуанг еправи гладна стачка в знак на протест срещу преследването.

Въпреки че нейната братовчедка, г-жа Венг, е освободена след пет дни задържане, властите непрекъснато я тормозят, опитвайки се да я принудят да подпише изявление, с което се отказва от Фалун Гонг. Когато тя отказва да го изпълни, те я заплашват да я изпратят в Центъра за промиване на мозъка Минчинг.

Случаи на тормоз

Местни служители заплашват преподавател от колеж със спиране на заплатата

Комитетът по политически и правни въпроси в окръг Йи, провинция Хебей, издава документ през август 2019 г., с който се изисква всички местни фирми и организации да принудят служителите си, които практикуват Фалун Гонг, да напишат „гаранционни изявления“, че се отказват от вярата си.

Практикуващите са заплашени от загуба на работа или спиране на заплатите, ако откажат да го направят.

Г-жа Джао Лимей, преподавател в Отворения университет в окръг Йи, провинция Хебей, получава обаждане от заместник-директора Уанг Джън през октомври 2019 г. Уанг казва на г-жа Джао, че заплащането й ще бъде спряно, ако тя откаже да напише заявление за отказ от Фалун Гонг.

Уанг заявява, че изпълнява заповеди от началниците си, които също се обаждат на сина на г-жа Джао и му заповядват да убеди майка си да се откаже от вярата си.

Г-жа Джао била извикана в училището на 29 ноември 2019 г. Друг заместник-директор, Ян Лименг, се опитва да я запише на видео. След като г-жа Джао го спира, директорът опитва отново да я запише, като поставя телефона в сакото си.

Г-жа Джао отива в местното бюро за образование същия следобед, за да се оплаче от инцидента, само за да й бъде казано: „Комунистическата партия ни плаща, така че ние ще направим всичко, което поискат от нас.“

Жителите в провинция Гансу тормозени по възмутителен начин

От ноември 2019 г. местните служители и полицаите в град Джиучуан, провинция Гансу започват широкомащабен тормоз над местните практикуващи. Същият вид масов тормоз е имало и в провинция Тиендзин и провинция Шандонг.

След като влизат в домовете на практикуващите полицаите, правят снимки без съгласието им. Те заплашват практикуващите, че ще уволнят децата им от работа или ще изгонят децата и внуците им от училище.

Тези, за които е известно, че са били тормозени, са: г-жа Джиа Янся, г-жа Си Хънинг, г-жа Сун Ланинг, г-жа Ру Хуицин, г-жа Сю Лийинг, г-жа Джао Джининг и практикуващи от фамилията Джан и съпругата му.

Десетки служители се опитват да арестуват възрастна жена

Повече от тридесет служители в град Дандонг, провинция Ляонин, се появяват в дома на г-жа Ванг Шухуа на 11 ноември 2019 г., опитвайки се да я заведат на медицински преглед, преди да я сложат в ареста.

Г-жа Ванг отказва да съдейства и казва на полицията, че преследването е несправедливо и няма правно основание.

Суматохата привлича вниманието на съседите на г-жа Ванг, които се изказват в нейната защита: „Защо причинявате това на възрастната жена? Тя просто практикува Фалун Гонг и е добър човек. Можете ли да поемете отговорност, ако нещо й се случи?“

Противостоянието продължава до 18:00 ч. В крайна сметка полицейските служители си тръгват без да вземат г-жа Ванг със себе си.

85-годишен мъж многократно тормозен

Полицията тормози 85-годишния господин Динг Зешу от град Синглонг, Чунцин, три пъти между септември и ноември 2019 г.

Г-н Динг за първи път бива спрян на улицата на 27 септември 2019 г. от служители от полицейското управление Ксинглонг. Служителите го принудили да ги заведе в дома си. Те претърсили дома му и конфискували всякаква литература за Фалун Гонг, която намерили.

Полицията се връща на 8 октомври и 1 ноември и отново претърсва дома на господин Динг. Обръщат къщата му с главата надолу, опитвайки се да намерят други предмети, свързани с Фалун Гонг, като доказателство, за да го обвинят, но не успяват.

Жена от Гансу принудена да дава кръвна проба

Когато на 19 ноември 2019 г. г-жа Сън Биню била на път към шивашкия си магазин в град Хезуо, провинция Гансу, полицията я спира и я качва в превозно средство. Един от офицерите носел маска на лицето.

В Градското управление на полицията в Хезуо г-жа Сън била притисната от 7 - 8 служители, докато се опитвали да й вземат отпечатъци от дланите и да вземат кръв „за медицински тестове“. Г-жа Сън се съпротивлява, докато шестима полицаи държат двете й ръце и един натиска главата й надолу. Един от тях се опитал да използва клещи, за да стисне пръстите й и да сканира пръстовите й отпечатъци.

Полицията конфискува ключовете на г-жа Сън и отвел съпруга й, който е в лошо здравословно състояние, докато извършват обиск в дома и шивашкия им магазин. Полицията поврежда шевната машина на г-жа Сън, която тя използва за изкарване на прехраната за цялото семейство.

Полицията опитва да отведе г-жа Сън за физически преглед, който се изисква преди да я изпратят в център за задържане. В крайна сметка се отказват, тъй като г-жа Сън упорито се съпротивлява.

След като г-жа Сън била пусната да си ходи, двете й длани били подути, ръцете й наранени и натъртени, и не можела да ходи сама.

Дори още по-лошо, синът й се нуждаел от около 80 000 юана (~ 10 000 щатски долара) за училищни разходи, а съпругът й се разболял и се наложила спешна операция. Физическото състояние на г-жа Сън я направило неспособна да работи. Семейството й изпада във финансова криза.

Източник/ци: http://en.minghui.org/; http://ru.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!