Почетоха с курбан изгорените живи жители на село Ъглен… Нямало било турско робство

14-3-1-1280x720

Близо 200 мъже, жени, деца и старци били избити безмилостно.

Село Ъглен във Витската долина, Ловешка област, Луковитска община, е известно с това, че е единственото село в България, чието име започва с Ъ.

Но малцина знаят, че това древно българско поселище, за което има писмени сведения още от 1475 г., по време на Освободителната война е подложено на свиреп терор от турски дезертьори от обсадата на Плевен.

Трагедията се разиграла през лятото на 1877 г. Турски дезертьори и башибозук бягали от обсадения от руските войски Плевен по калдъръмения римски път покрай Вит от обсадения от русите Плевен към Орхание, днешен Ботевград.

Ужасени от погромите и насилията, от грабежите и палежите, от убийствата и изнасилванията българите се спасявали по горите и долищата.

Мъжете от Ъглен изкарали по горите добитъка, но много ъгленчани, предимно жени и деца, се скрили в една пещера в местността Селището в надежда страшното да мине.

Случаен изстрел ги издал на преминаващите башибозуци, които вече грабели селото, палели къщите и отвеждали добитъка.

Този път жестокостта на гъжвалиите, сред които и конници – черкези и абази, надминала всичко познато. Било по жътва, житото съхнело на кръстци по отсрещните ниви.

Оттам башибозуците взели снопи и с тях зазидали входа на пещерата – ред сухи, ред мокри, натопени във Вита. Зацъкали с чакмаците, докато белия лютив пушек не изпълнил пещерата. Хлябът на хората превърнали в оръдие за убиването им! Майките вътре мокрели кърпи и престилки по стичащата се по стените влага и завивали с тях главиците на децата си. Но спасение нямало. Малцината, които успели да изпълзят през почти недостъпния тесен комин към платото, били преварени и посечени от конниците. Близо 200 мъже, жени, деца и старци били избити безмилостно. И все пак някои оцелели, за да заселят пепелището, да продължи животът, да се помни миналото и да се ражда бъдещето…

През 1940 г. учители и будни ъгленчани поставили плоча с имената на известните в пещерата, превърнала се в лобно място на дедите им, а на чукара отгоре вдигнали скромен белокаменен паметник. Уви, иманяри го съборили в пропастта през 70-те години. Плочата оцеляла, надраскана от вездесъщите млади простаци на България. Спорадични опити да се отбележи трагичната дата и да се почетат жертвите се правят няколко пъти през изминалите 140 години, но „политическата коректност“, криворазбраният „етнически и религиозен мир“ и бездушието на националния ни нихилизъм потапят това място и това събитие в мътния вир на забравата.

Тази година по инициатива на писателя Йото Пацов, чиято прабаба като невръстно момиченце оцеляла в огнения ад тогава и който от четири години вече живее в селото на предците си, местното Народно читалище „Отец Паисий“ и кметството на селото с кмет Таня Гетова организираха панихида за жертвите, курбан и възстановка на трагедията в местността Селището, до мощния извор с вкусна вода, който блика в подножието на пещерата.

Участието на вдъхновените членове на Плевенския клон „Васил Ганчев – Плевналията“ към Национално дружество „Традиция“ и на техни съмишленици от Троян, Луковит и други градове и села се превърна в ярък динамичен спектакъл, който предизвика сълзи на съпричастие и бурно одобрение от зрителите.С особен принос за илюстриране на бита и нравите на българите от онова време бе фолклорната група на читалището в с. Ракита, Плевенско, както и детската фолклорна група на ъгленското читалище.

Таня Гетова прочете поздравителен адрес до участниците в тържеството от министър-председателя Бойко Борисов. Събитието бе почетено от местния депутат Калин Василев.

Мотото на събитието формулира Йото Пацов в словото си пред събралото се множество: „Не търсим отмъщение, не търсим възмездие, не възпитаваме омраза и ненавист – просто изразяваме почит и търсим поука от общата история на всички, които обитават тази прекрасна земя – България.“. 

Източник: Труд

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...