Паси не може да си намери място: Макрон тласка Балканите към Русия, да го спрем!

паси768x432

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че спирайки началото на преговорите за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС френският президент всъщност тласка Балканите в орбитата на Русия.

Както е известно на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел Еманюел Макрон наложи вето на решението за стартиране на преговори за членство на двете балкански страни с мотива, че те не са готови. По настояване на българската страна в заключителните документи от срещата все пак бе включено изречение, че Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата „Разширяване на ЕС „преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Да мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, коментира Паси пред БНТ. Според него външният министър Екатерина Захариева е в състояние да убеди Макрон да промени позицията си. Захариева е в състояние, включително използвайки женския си чар, обясни екс външният министър.

„След ветото на френския президент Макрон неговият колега Владимир Путин сигурно си е поръчал една чаша шампанско. Към кого тласкаме Македония и Албания? Тласкаме ги в ръцете на Русия ли, на Турция ли, на Иран?. Само си припомнете какви усилия положи президентът Путин да спре Македония по нейния пък към НАТО“, заяви Соломон Паси. Според него се полагат сериозни усилия Сърбия да остане в орбитата на руското влияние.

Паси посочи и друг фактор, който е важен и може да се използва – това че докладчик за Македония е българин – евродепутатът Илхан Кючюк. Изключително рядко се случва докладчик да е човек от съседна страна, коментира бившият дипломат №1.

„Ние нямаме интерес от това Северна Македония, Албания, Босна, Косово да вървят назад“, каза още той. Паси прогнозира, че един ден Албания и Северна Македония ще станат членове на Европейския съюз, но въпросът е с каква скорост това ще случи.

Соломон Паси коментира още, че криза на лидерството е в основата на невъзможността на Лондон да договори и приеме сделка за напускане на Европейския съюз до момента. „Великобритания никога не е имала такова отсъствие на лидери – както в консервативния, така и в лейбърския лагер“, смята бившият министър.

По темата с Брекзит той каза, че грамотните хора не са отишли да гласуват и това описа като „трагедията на демокрацията“. А споразумението за напускане той коментира така: „В Англия се прави една втора граница. Граница между острова на Великобритания и острова на Ирландия. Все едно да сложим една нова граница някъде около Пазарджик и там да се проверяват стоките, да се слагат нови правилници. Англия започна да се разпокъсва и ние не знаем дали някой ден Шотландия няма да излезе, дали Англия няма да загуби Гибралтар.“

„Когато Америка поема лидерската роля, казват „ние не искаме Америка да е световният полицай. Когато Америка се оттегля от лидерската роля, световното обществено мнение казва „Къде е този полицай да дойде да свърши работата?“. Споразумението между вицепрезидента Пенс и Ердоган не е нищо специално, то е просто отлагане на едни действия, които така или иначе турската страна ще предприеме.“ 

Паси прогнозира, че в дългосрочен план Турция ще запази контрола над североизточната част на Сирия, която ще представлява буферна зона между Турция и Сирия. 

Лупа БГ, БНТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни