Борисов: С Турция сме комшии и те ни пазят от мигрантската вълна. Винаги сме казвали ”Ефенди, благодаря”

Срещите на българския премиер Бойко Борисов в Брюксел започнаха.

Пред журналисти той коментира Брекзит, Северна Македония и Албания, както и акцията на полицията срещу БФС заради съмнения за уреждане на мачове.

„Ние имаме ясно становище, много важно за Балканите и за региона – Албания и Северна Македония да стартират преговори, в противен случай винаги съм говорил какво ще се случи в региона. Ще бъде историческа грешка, ако не ги допуснем. Не бихме си позволили да спрем Северна Македония. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави и в следващите 15 г. съм убеден, че няма да има подобна възможност. Сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат за това, че имаше отзоваване на кандидати за еврокомисари. С всички си големи кусури, те заслужват да бъдат допуснати, ще бъде историческа грешка, ако не го направим“, заяви той по въпроса с даването на зелена светлина на Албания и Северна Македония.

„Северна Македония като население е колкото София. Какъв е рискът? Изведнъж си показваме рогата срещу тях“, каза още българският премиер.

„Възхищавам се на Мишел Барние за огромната денонощна работа“, похвали той главния преговарящ с Лондон за Брекзит. Борисов обаче предпочете да запази спокойствие и да се изчака гласуването в британския парламент в събота. „Ние този филм вече го играхме“, отбеляза той.

„Най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Незабавно трябва да прекратят и да седнат да вземат решение тази война да престане. Не мога да намеря логиката – още преди да започне войната и САЩ се изтеглиха.

Аз няма как да изразя никаква солидарност към Анкара. Винаги сме казвали ”Ефенди, благодаря”, но за войната не може да очакват подкрепа. Там умират хора, заяви премиерът Бойко Борисов.

Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия, аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа, отсече Борисов.

Той бе попитан дали България ще спре износа на оръжия към Анкара: „Искате да съсипем военопромишленото строене у нас ли? Така ще съсипем този бизнес отрасъл“, бе отговорът му.

„Имаме за 3 млн. долара износ. Те оръжията се изнасят за места, където имаме конфликти. Ние оръжия нито за Щатите, нито за Германия, нито за Франция ще изнесем. То като спрем за Турция и ще спрем и за другите места. Просто с този въпрос искате да си убием военната индустрия. Знам кой сте и защо питате. Не един и два отрасъла така закрихме. И после като излязат на протест работниците? Можем и без тези 3 млн. долара, но какво правим?“, ядоса се Борисов на журналистическия въпрос дали ще наложим ембарго на Турция и ще спрем да изнасяме оръжие за страната.

„Фолксваген“ е частна компания, избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, че се подготвихме и влязохме в първата двойка на избор.

Контрапродуктивно е мисля с натиска, който подлагаме към „Фолксваген“. Четири пъти съм се срещал, без да обеля и дума. Не случайно разширавяме Калотина, строим магистрала „Европа“, защото знаем колко камиона и влака ще излизат на ден. Ако продължим с този тон, че едва ли не ние топим „Фолксваген“, ще изберат друга дестинация. Ние само сме им предложили терените – и в София, и в Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарвали, всичко са фотографирали“, коментира той дали „Фолксваген“ ще дойде у нас.

„Като гледам дебатите по телевизията, всеки град иска стадион. На кой да го построиш и дадеш този стадион. Като се промени, тогава ще говорим пак. Колко пъти говорихме за ДЮШ и за нещата, които можем да помогнем? Това, че не искам да се ангажирам да работя с този президент на БФС и дали ще си приемат оставката му, си е тяхна работа. Аз с този президент няма да работя. Той е начело на БФС доста преди мен. Избран е от неговата партия и затова сега така го бранят“, каза той за оставката на Борислав Михайлов като шеф на БФС. Припомняме, че Борислав Михайлов бе избран за президент на БФС на 21 октомври 2005 г. По това време управляваше кабинетът на Сергей Станишев и тройната коалиция.

„Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Колко расистки кампании имаха те? Вие сте красиви, може да ги накарате да си признаят“, призова премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет.
„Питайте английските журналисти колко расистки прояви имаше в тяхната страна?“, завърши Борисов.

Източник: Епицентър.БГ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...