Новите жилища в София чакат мигрантите? Бият 11 пъти прираста на населението

Разрешителните за строеж на жилища в София надвишават ръста на населението в столицата. Това показват данни за последните години, които проследяват двата показателя в столицата. За последната година новите жилищни единици са 11 пъти повече спрямо прираста на населението, който е бил 2691 души.

При офис площите също има ръст като те са 20 пъти повече от прираста, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от investor.bg. На жилище се падат по 2 души, а новите офиси разполагат с 8 кв. м. площ. 

Ако направим ретроспекция, ще видим, че за периода 2012-2014 г. трите показателя вървят доста близко. През 2014 г. населението се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите, които могат да поберат 10 433 служители.

През 2011 г. ръстът на населението в столицата е значително по-голям като в София се преместват 37 169 души. През годините тенденцията се променя и така до края на юни 2019 г. издадените разрешителни за строеж на жилища са 15 808, което е 3 пъти повече спрямо 2007-2008 г., когато новите жилища са около 5000. Ако приемем, че във всяко от новите жилища ще живят по 2 души, то само за разрешените в последната година е нужен прираст на населението от 30 000 души.

Важно е да се отбележи, обаче, че данните за прираста на населението в София се изкривяват от хората, които живеят без регистрация. Има и много хора, които вече живеят в друг град или са се преместили в чужбина. Друг фактор, който може да измени графиката, са старите жилища, които се събарят, за да се построят нови на тяхно място. Обикновено това са къщи, на чието място се строят по-малки многофамилни жилищни сгради.

По отношение на офис площите, от 2010 г. до първото тримесечие на 2019 г. са издадени разрешителни за строеж за 1,6 млн. кв. м., което по 8 кв. м. на служител прави площи за 202 000 души. Като се отчете фактът, че от общото население на Столична община от 1 328 120 жители към 31 декември 2018 г. значителна част са пенсионери, ученици, самонаети лица, трайно безработни и т.н., може да се окаже, че почти половината служители ще работят в нови офиси.

Причините за строителният бум са ниските лихви и желанието на инвеститорите да спечелят. Не е ясно обаче дали сметките им ще излязат верни, ако разрешителните за нови сгради продължат да се увеличават, предвид демографската криза в България.

Данните за офисите през 2019 г. са само за първото тримесечие, а тези за жилищата са само за първото полугодие. Затова сравними са данните до 2018 г. Но 2019 г. се очертава да е рекордна, защото разрешителните за жилищни сгради само за първото полугодие са за 6552 жилищни единици спрямо предния рекорд от 5505 жилищни единици за първото полугодие на 2018 г.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...