Трябват ли ни още боклуци? Lupa.bg: В Елин Пелин пият отрова заради завод за рециклиране (СНИМКИ)

Отпадъците от милиони найлонови торбички, внос от Германия, замърсяват почвата и реките, сигнализира жител на града

Разследване в Lupa.bg: В Елин Пелин пият отрова заради завод за рециклиране (СНИМКИ)

Завод за рециклиране на найлонови торбички от Германия трови водите и почвата в Елин Пелин, сигнализира пред Lupa.bg Ангел Славчев, който от 10 години живее в града край София.

По думите му отпадъците от завода се изхвърлят предимно в местността Църквето. В нейното землище обаче има над 10 сонди за вода, както и ниви. „Именно за това нито водата е годна за пиене, нито реколтата става за ядене”, убеден е Славчев.

През завода трябва да минат 35 000 000 килограма полимерови торбички, а не му е правена оценка за въздействие на околната среда. Това е така, защото кметът Ивайло Симеонов издал разрешение на строеж на склад за безалкохолни напитки, а не за предприятие за преработка на използвани торбички. Освен това заводът се води регионален, но ще поглъща отпадъците на Германия и други европейски страни.

 „Понеже бия тревога за вредите от завода, вече получих заплаха от високо ниво. Искат от мен да мълча, но ако го направя, Елин Пелин ще бъде поставен пред екокатастрофа. За да предотвратя това, се пуснах в битката за общински съветник”, каза още кандидатът за местния парламент. 

Източник/ци: https://lupa.bg/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни