Да започват ремонтите! Премиерът реже лентата на новите 9 км от АМ "Хемус"

Премиерът Борисов ще отреже лентата на новите 9 км. от магистрала "Хемус" , които вече са готови и днес ще пуснат движението между Ябланица и Боаза. 

Инспекция на трасето, непосредствено преди пускането на трафика, ще направят министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

На нея е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов, съобщи АПИ.  

"Изграждането на трасето стартира в края на март м. г. и завърши близо шест месеца предсрочно. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип.

Това е почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи", написа вчера  Борисов в профила си във Фейсбук.

 

В изграждането на отсечката са инвестирани 66 млн. лв. с ДДС, средствата са от държавния бюджет. 

От АПИ също разкриват подробностите от  строителството на отсечката -положениса  близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 километра мантинели. 

Строителните работи стартираха в края на март м. г. и завършват близо 6 месеца предсрочно. 

Автомагистралният участък е с по две активни ленти и една аварийна лента във всяка посока на движение. 

Изградени са 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. 

Връзката с първокласния път I-4 Коритна - Белокопитово се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която е в близост до село Брестница. 

В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип.

Това е почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, с участници „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

Договорът им е за 65 988 000 лв. с ДДС. 

Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“, в което участват „ПИ ЕС Консулт” ЕООД, „Евроконсулт” АД и „Строл-1000” АД. Техният договор е за 715 078.92 лв. с ДДС.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...