САЩ въвличат България в план за „сдържане на Русия“ в Черно море, поставят ракети на нашия бряг и в Румъния

сдържаbig_1067

Американският правителствен аналитичен център RAND Corporation публикува доклад относно стратегията за сдържане на Русия в Черноморския регион, пише news.bg.

Авторите на доклада изразяват загриженост за това, че в последно време Москва е модернизирала Черноморския флот и е укрепила силите в Южния военен окръг.

Според експертите на центъра, за да се противодейства на нарастващото руско влияние в региона, е необходимо да се разположат системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси в Румъния и България.

Други мерки включват разширяване на ученията на НАТО и подпомагане развитието на отбранителния потенциал на Украйна и Грузия.

Според властите в Русия през последните години страната се сблъсквала с безпрецедентна активност на НАТО в близост до границите ѝ. НАТО определя това като сдържане на руската агресия.

В началото на април страните от западния военен алианс се договориха за мерки за подкрепа на Украйна и Грузия в Черно море. Документът, приет на среща във Вашингтон, предвижда учения, обмен на информация и използване на пристанища в акваторията на Черно море.

Според Москва разпространението на силите на Алианса на изток противоречало на получените по-рано гаранции от лидерите на западните страни, като Русия щяла да отговори пропорционално на „агресивните ходове“ на НАТО, а онези, които се стремят да включат Украйна или Грузия в Алианса, трябвало да обмислят последствията.

Нюз БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни