Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов: Признахме Македония, накрая ще признаем и македонския език! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БНТ

Гърция се превръща в ключов партньор на САЩ на Балканите, подчертава анализаторът

Според него няма да има импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в САЩ

Признахме Македония без условия, накрая ще признаем и македонския език, предрече в предаването "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от БСП проф. Иво Христов.

"Има някои неща, които не се търгуват! Но накрая ще признаем всичко - и македонската държава, и македонският идентитет, и македонския език", прогнозира анализаторът, според когото българският политически елит страда от тежък провинциалицъм. За разлика от гръцкия.

Той анализира посещението на американския държавен секретар Майк Помпео на Балканите и подчерта, че Гърция се превръща в ключов партньор на САЩ в региона. Турция все повече ще отстоява своята цел - да се превърне в регионална суперсила сила.

"Не мога да бъда безучастен, когато се говори за Северна Македония, моят род по бащина линия е от Егейска Македония. За мен става дума за дълбока родова памет и то травматична. За мен казусът Маседония е болезнен. Никой от нас, наследниците на тези българи, не е дал правото на част от нас - тези в Скопие, да говорят от името на всички, които произтичат оттам", каза проф. Христов. И подчерта: "Целият този проект - Македония, е изграден изцяло на антибългарска основа! Тук си пролича дълбоката некомпетентност и комплексираност на целия български елит с малки изключения, който не разбира дълбочината на този проблем, смята, че той е нещо странично!"

"Чуват се глуповати изказвания - дайте да гледаме в бъдещето. Тези хора очевидно не разбират, че когато не се интересуваш от историята, няма да имаш както настояще, така няма да имаш и бъдеще!", възмути се професорът.

И отново подчерта: "Целият проект Македония е изграден изцяло върху антибългарска основа, върху костите на българските мъченици, за сметка на българската история и за сметка на българската идентичност! Когато вие им казжете, че трябва да достигнем до историческата истина, това означава те да престанат да бъдат това, което са - ерзац българи. Поради тази причина трябва да сме наясно, че става дума за две малки държавици, притискани от геополитическите фактори. Българската върхушка направи поредната геостратегическа глупост с подписването на договора със Северна Македония, само и само Македония да влезе в НАТО. Сега тя ще извърши ново национално предателство, давайки им шанс да започнат преговори с ЕС!"

И отново даде пример с това как гръцкият политически елит е отиграл въпроса с Македония.

"Гръцкият политически елит показа висока класа за пореден път - превърна минусите в плюсове. Казусът със Северна Македония е отигран изцяло в тяхна полза и индиректно за сметка на България. Заради противоречието с Турция, Гърция става ключов партньор на САЩ за региона. Говори се, че ще има голяма военна база, може би в района на Александруполис. САЩ си дават сметка, че при конфликт в Черно море или Източното Средиземноморие, те не могат да разчитат на Турция и готвят байпас на Проливите", смята проф. Иво Христов. Според него върви фактически военен съюз между Гърция, Кипър и Израел, зад който стоят Съединените щати. Той е насочен срещу Анкара.

Проф. Христов подчерта, че покрай големи залежи от природен газ се очертава "жестока криза в Източното Средиземноморие".

"Ако тези залежи бъдат разработени, това означава, че в Европа ще дойде нов алтернативен източник на газ. Това ще създаде големи проблеми и на Русия", подчерта проф. Христов.

Според проф. Иво Христов няма да има импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в САЩ.

"В Америка не е провеждана никога процедура по импийчмънт. Това е много сложна процедура! Демократите се простреляха в крака. В Америка тече тиха гражданска война, има политическа битка между двата основни клана - демократите и републиканците. Демократите се опитаха четири години да не дадат никаква възможност на Тръмп да дойде на власт. Той е на власт, но реално е с вързани ръце и крака. На всичкото отгоре се опитаха да го вкарат в няколко жестоки кризи, една от които беше войната с Иран, която беше на косъм и още не се е разминала", каза професорът.

Според Иво Христов опитите за импийчмънт са "истерична реакция на разкритията на екипа на Тръмп за участието на част от демократическия хайлайф в доста неприятни икономически и други процеси в Украйна".

"Целият преврат в Украйна през 2014 г. бе организиран от част от екстремисткото крило на Демократическата партия, а след това се оказа, че вицепрезидентът Байдън и особено неговият син добре са се облажили от тази работа", продължи той. Според него "това кълбо тепърва ще се разплита" и импийчмънтът е бил превантивен опит този процес да бъде спрян.

Разговорът в студиото на БНТ започна с феномена "Грета Тумберг".

По-голяма част от екологичните движения имат една цел - елиминиране на конкурентите на Запада, смята проф. Христов. Според него посланието, което природозащитници като Грета Тумберг отправят към страните от Азия и Африка е спрете да се развивате.

Феноменът "Грета" трябва да се търси зад нея, смята Иво Христов. И се пошегува: "Щом Доналд Тръмп подмина Грута, значи е с ъкъла си!"

Проф. Иво Христов по БНТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!