Проф. Иво Христов: Признахме Македония, накрая ще признаем и македонския език! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БНТ

Гърция се превръща в ключов партньор на САЩ на Балканите, подчертава анализаторът

Според него няма да има импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в САЩ

Признахме Македония без условия, накрая ще признаем и македонския език, предрече в предаването "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от БСП проф. Иво Христов.

"Има някои неща, които не се търгуват! Но накрая ще признаем всичко - и македонската държава, и македонският идентитет, и македонския език", прогнозира анализаторът, според когото българският политически елит страда от тежък провинциалицъм. За разлика от гръцкия.

Той анализира посещението на американския държавен секретар Майк Помпео на Балканите и подчерта, че Гърция се превръща в ключов партньор на САЩ в региона. Турция все повече ще отстоява своята цел - да се превърне в регионална суперсила сила.

"Не мога да бъда безучастен, когато се говори за Северна Македония, моят род по бащина линия е от Егейска Македония. За мен става дума за дълбока родова памет и то травматична. За мен казусът Маседония е болезнен. Никой от нас, наследниците на тези българи, не е дал правото на част от нас - тези в Скопие, да говорят от името на всички, които произтичат оттам", каза проф. Христов. И подчерта: "Целият този проект - Македония, е изграден изцяло на антибългарска основа! Тук си пролича дълбоката некомпетентност и комплексираност на целия български елит с малки изключения, който не разбира дълбочината на този проблем, смята, че той е нещо странично!"

"Чуват се глуповати изказвания - дайте да гледаме в бъдещето. Тези хора очевидно не разбират, че когато не се интересуваш от историята, няма да имаш както настояще, така няма да имаш и бъдеще!", възмути се професорът.

И отново подчерта: "Целият проект Македония е изграден изцяло върху антибългарска основа, върху костите на българските мъченици, за сметка на българската история и за сметка на българската идентичност! Когато вие им казжете, че трябва да достигнем до историческата истина, това означава те да престанат да бъдат това, което са - ерзац българи. Поради тази причина трябва да сме наясно, че става дума за две малки държавици, притискани от геополитическите фактори. Българската върхушка направи поредната геостратегическа глупост с подписването на договора със Северна Македония, само и само Македония да влезе в НАТО. Сега тя ще извърши ново национално предателство, давайки им шанс да започнат преговори с ЕС!"

И отново даде пример с това как гръцкият политически елит е отиграл въпроса с Македония.

"Гръцкият политически елит показа висока класа за пореден път - превърна минусите в плюсове. Казусът със Северна Македония е отигран изцяло в тяхна полза и индиректно за сметка на България. Заради противоречието с Турция, Гърция става ключов партньор на САЩ за региона. Говори се, че ще има голяма военна база, може би в района на Александруполис. САЩ си дават сметка, че при конфликт в Черно море или Източното Средиземноморие, те не могат да разчитат на Турция и готвят байпас на Проливите", смята проф. Иво Христов. Според него върви фактически военен съюз между Гърция, Кипър и Израел, зад който стоят Съединените щати. Той е насочен срещу Анкара.

Проф. Христов подчерта, че покрай големи залежи от природен газ се очертава "жестока криза в Източното Средиземноморие".

"Ако тези залежи бъдат разработени, това означава, че в Европа ще дойде нов алтернативен източник на газ. Това ще създаде големи проблеми и на Русия", подчерта проф. Христов.

Според проф. Иво Христов няма да има импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в САЩ.

"В Америка не е провеждана никога процедура по импийчмънт. Това е много сложна процедура! Демократите се простреляха в крака. В Америка тече тиха гражданска война, има политическа битка между двата основни клана - демократите и републиканците. Демократите се опитаха четири години да не дадат никаква възможност на Тръмп да дойде на власт. Той е на власт, но реално е с вързани ръце и крака. На всичкото отгоре се опитаха да го вкарат в няколко жестоки кризи, една от които беше войната с Иран, която беше на косъм и още не се е разминала", каза професорът.

Според Иво Христов опитите за импийчмънт са "истерична реакция на разкритията на екипа на Тръмп за участието на част от демократическия хайлайф в доста неприятни икономически и други процеси в Украйна".

"Целият преврат в Украйна през 2014 г. бе организиран от част от екстремисткото крило на Демократическата партия, а след това се оказа, че вицепрезидентът Байдън и особено неговият син добре са се облажили от тази работа", продължи той. Според него "това кълбо тепърва ще се разплита" и импийчмънтът е бил превантивен опит този процес да бъде спрян.

Разговорът в студиото на БНТ започна с феномена "Грета Тумберг".

По-голяма част от екологичните движения имат една цел - елиминиране на конкурентите на Запада, смята проф. Христов. Според него посланието, което природозащитници като Грета Тумберг отправят към страните от Азия и Африка е спрете да се развивате.

Феноменът "Грета" трябва да се търси зад нея, смята Иво Христов. И се пошегува: "Щом Доналд Тръмп подмина Грута, значи е с ъкъла си!"

Проф. Иво Христов по БНТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...