Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шок! Проф. Михаил Константинов призова ГЕРБ да загубят изборите?: Апелирам към политиците да изчистят фантомите от избирателните списъци!

И ЦИК тръпнат, друг път невидели
в едно да гласуват, живи и умрели

Проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на „Информационно обслужване“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: На 27-и този месец регистрираните в ЦИК 66 партии, коалиции и независими кандидати ще противопоставят около 12 000 кандидат-кметове и 36 000 кандидати за общински съветници. За разлика от предходните местни избори през 2015 технически тези се очертават по-затруднени. Тогава имаше 40 и няколко партии, а сега – 66. Това увеличава работата по протоколите с 25 %. Как върви хода на подготовката – обърнахме се към проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на „Информационно обслужване“, който ще ни предостави повече информация. Готови ли сте?

Михаил Константинов: Ние сме готови, разбира се. Проблемът е да се справят със задачата и членовете на секционните избирателни комисии, които са гръбнака на изборния процес. От тези хора зависи както протичането на изборите в секциите, така и обработката на резултатите, за да бъдат нанесени те в секционните протоколи. Защото секционният протокол е първичният документ, по който се отчитат изборните резултати – той трябва да е напълно коректен.

Водещ: Имате ли наблюдения, представителите в секционната комисия до каква степен са подготвени за изпитанието, което ги очаква на 27-ми?

Михаил Константинов: Секционните комисии бяха назначени едва на 30-ти септември, тоест преди 4-5 дни и в момента тече тяхното обучение. Аз не мога да кажа до къде то е стигнало, тъй като то се провежда от общинските избирателни комисии, това е тяхно задължение. Надявам се, че всичко е в ред и че по време на изборите, на 27-и октомври вечерта и на 3-ти ноември вечерта ще имаме успешна обработка на резултатите.

Водещ: Проф. Константинов, ЦИК вече представи прототипа на бюлетините. Лесна ли ще бъде обработката им?

Михаил Константинов: Както вие правилно отбелязахте, сложността произтича в по-големия обем работа. След като имате 66 партии, имате съответно толкова позиции или до толкова позиции на примерно протокол за общински съветници. И съответно в зависимост от големината на общината имате съответно числа от 101, максимум до 161 както е в София или пък да кажем от 101 до 151, както е в Пловдив и Варна. Това е просто. Трябва да се въведат повече числа. Защото вижте, дори някой да не гласува за някоя партия, дори да имаме нула в съответното поле, тази нула трябва да бъде нанесена. Така че да, това е сложността. И главното е да се обърне внимание при попълване на протоколите. Защото, както знаете, има така наречените контроли вътре, това са контролни равенства и неравенства. И ако някоя контрола не е изпълнена, компютърът не приема протокола. Светва в червено и протокола бива върнат на секционната комисия да си го оправи. И това именно бави процесът. Прочутият случай в „Арена Армеец“, който стана емблематичен в това отношение се дължеше на това нещо – лошо попълнени протоколи.

Водещ: Всички колеги това ще Ви питат, проф. Константинов – дали няма риск да се повтори този случай?

Михаил Константинов: Риск има по принцип за всичко. Може, както знаете, има риск да ни удари тежест, астероид и да приключи цялата история. Още повече два три такива астероида минаха почти незабелязани покрай Земята, което е много интересно. НАСА ги пропусна. Това не е шега, което ви казвам, но там нищо не можем да направим. Това, което всъщност може да се направи, то е в София главно, където беше тежкия проблем, е да се направи приемането на изборните материали на повече места. Защото тогава – 2015 г имахме едно място, един пункт – зала „Армеец“ в София. И тук има две предложения, доколкото разбирам ще бъде реализирано второто. Има решение на ЦИК, според което трябва да има три пункта, които могат да бъдат физически на различни места, могат да бъдат и в една зала. Общинската комисия, доколкото знам, е решила приемането на софийските протоколи да стане пак в зала „Армеец“ на три места. Тоест процесът да се разбие на три паралелни процеса с цел да бъде ускорена обработката. Да се надяваме, че това ще проработи. Но проблемът е деликатен. Трябва действително желязна организация, много добра предварителна подготовка и да се въоръжим с малко търпение. Няма да бъде бързо, но ако сме си коректни, ще си отидем по-рано вкъщи.

Водещ: Времето ще стигне ли за подготовката на секционните избирателни комисии?

Михаил Константинов: Надявам се да стигне. Няма какво да се лъжем, не е нужно всичките членове да бъдат кой знае колко подготвени за обработка на резултатите. Една комисия примерно е 7-8 души, може да стигне 9. При това положение двама или трима да кажем максимум ако знаят какво да правят с тези протоколи, това е достатъчно. Вие знаете, че при попълване на протокола един от членовете извършва това, а другите го контролират. Така че поне двама души, ако има, които това да го могат това нещо, ще бъде наред всичко.

Водещ: Квадратчето „Не подкрепям никого“ няма ли малко да усложни ситуацията в обработката?

Михаил Константинов: Това квадратче го въведоха преди 4 години, не знам точно преди колко или преди 5, може би. Това е абсолютно идиотско квадратче, то е от никакво значение на тези избори. Със и без него – няма значение. Това е за да отбележите това квадратче значи, че не желаете да направите съответния избор. И то няма никакво отношение към изборния резултат.

Водещ: Може ли да се манипулира вота, проф. Константинов? И как?

Михаил Константинов: Има много начини познати в науката. Основното е да лъжете хората, разбира се, като им обещавате едно, пък правите друго. Но това тук не е наша работа, ние не можем да обсъждаме политическите послания – говоря за колегите от „Информационно обслужване“ – това не можем да го предотвратим. За съжаление не само в България, и на други места – едно се говори, друго се прави. И хората недоволстват. Така че това е един начин. Но той е в някакъв смисъл в рамките на неща, които законът ги допуска. Наказанието за това е политическо, ако излъжете хората. На другия избор няма да ви изберат. За съжаление, има такива практики като покупка и продажба на гласове, които се преследват от закона, те са криминално престъпление и към които се прибягва най-много при местни избори. При президентски избори мога спокойно да кажа, че почти не се лъже в това отношение. Никой не се занимава толкова да купува и да продава гласове. Докато при местни избори тази практика е на много места. Защото знаете, че там малък брой гласове определят избрания кмет или избраните общински съветници и там си струва да купите гласове, казано в кавички. И много хора това го правят. Проблемът е, че когато заловим такива хора – дилъри, изборни дилъри, те се разминават с лекия сценарий. Разминават се с глоба, с пробация и това очевидно не действа възпиращо. Тъй като там е предвиден и затвор, аз предлагам българските съдилища и българските правоохранителни органи да действат по-твърдо и хората, заловени в такава дейност, да получават максимума от предвиденото наказание.

Водещ: Технически могат ли да бъдат манипулирани изборите? Знаете ли, твърде популярно е сред хората внушението, че ако не гласуваш, някой ще ти използва вота.

Михаил Константинов: Нищо такова няма. Като не гласуваш, нищо от това не следва, освен че ти не оказваш никакво влияние върху изборния процес. Има една такава глупост да я нарека условно: гласовете на негласуващите, която е действително фундаментална глупост – няма такова нещо. Който не гласува чисто и просто не оказва влияние върху изборния резултат. Сега има, разбира се както знаете, така наречените фантоми в списъците.

Водещ: Да, или мъртви души.

Михаил Константинов: Или мъртви души, срещу този термин някои колеги възразяват, но този термин се е наложил. Какво представлява фантомът или мъртвата душа? Това е име на човек в избирателния списък, който човек го няма. Примерно е в чужбина. А пък вие знаете, че в чужбина на такива избори не може да се гласува. Така че само хората на територията на България могат да гласуват. Такива фантоми в момента има 427 хил. в списъците. Ако комисията си гледа работата, всички членове на комисията внимават, това че е имало фантоми – голяма работа. Те си си остават там, където са си. Те няма да гласуват. Има обаче случаи, когато с фантома може да се злоупотреби. Примерно знаете, че бай Пешо е в Аржентина от 20 години или от 30 и викат айде сега да му пуснем една бюлетина на бай Пешо и ще отбележим, че той е гласувал. Ще пусна бюлетина с неговия глас за съответната партия и това няма как да бъде забелязано по-нататък, тъй като това нещо може да бъде направено само на ниво секция. Ето ви как едно име-фантом, може да бъде използвано в изборния процес. Това пак повтарям става, ако всички членове на комисията си бъркат в носа и заедно участват в измамата. Така че това се случва. Първо трябва всички да внимават. И второ, което е най-правилно в случая, трябва фантомите да се изчистят. Както обаче знаете – никой не чисти фантоми.

Водещ: А това случайно ли е или е въпрос на мързел?

Михаил Константинов: Аз по-скоро мисля, че е въпрос на мързел и на лоша организация, но може и някой да иска да има фантоми. Не мога да вляза в главите на всички хора. Така че действително аз апелирам към българските политици да изчистят фантомите, не защото да кажем реално някой ще злоупотреби, а защото това дразни хората и защото те си мислят, че са лъгани. А някой път за това има и основание. Фантомите трябва да бъдат изчистени. Както ги чистят във Франция. Това става с един основен механизъм, той е описан, няма какво да го откриваме. Механизмът се нарича активна регистрация. Като искате да гласувате, се записвате, че ще гласувате. Ако нямате интерес да гласувате или ако сте в чужбина, значи не гласувате на територията на страната и толкоз. Защото, забележете, в чужбина списъци няма предварително, те се правят на място. За всеки избор се правят списъци, а за местни избори няма списъци. Така че за да гласувате в страната, още веднъж повтарям, трябва да сте се активно регистрирали предишната година. Това може да стане и онлайн. Вие знаете, че българите са много активни онлайн. Преди 10 години много хора се преброиха онлайн. Така че ние го можем това нещо. Защо да не се регистрираме онлайн? А пък който не иска онлайн да се регистрира, да отиде да се разходи до общината. Ето как се чистят фантомите. Само който е регистриран тази година, може да гласува на избори догодина. Като не си регистриран – не гласуваш. Това, за което ви говоря в момента, е така наречения твърд вариант на активна регистрация. Има и мек. Тази година ако се регистрираш – окей, попадаш в списъка. Ако не се регистрираш тази година – догодина те няма в списъка, но може да те допишат. И така една-две години ще се дописваме, докато направим списък на активните български избиратели. Много близка до тази идея е идеята за регистър на избирателите. Това е отново списък на хора, които са с избирателни права по местата, където те живеят. Защото вие знаете, че човек там гласува, където живее. Може разбира се по изключение да гласувате на друго място. Но не си е редно това нещо. При местни избори трябва да имате поне 6 месеца регистрация преди това. Това е така наречената уседналост. И разни други особености, така че това, което казах е напълно реализуемо и остава малко добра политическа воля.

Водещ: Проф. Константинов, ще могат ли секционните комисии да работят с разработеното от вас мобилно приложение, за което вие най-напред разказахте в предишното интервю за „Фокус“?

Михаил Константинов: В момента по мобилното приложение още се работи. Там има лек проблем, който не е технически, а по-скоро морален. Не е предвидено в Изборния кодекс, не е написано черно на бяло съществуването на въпросното приложение. И поради това някои хора си мислят, че може по този начин да се накърни доверието в изборния процес. Защото, забележете, то няма отношение към изборния резултат, то е проверка на резултата. Вие си набирате там и ако ви хареса протоколът, го носите в този вид. Ако нещо стане, си търсите грешката. И това няма да бъде приложение, което да е свързано онлайн. Аз съм го казвал многократно – нашите избори не могат да бъдат хакнати, защото те не са онлайн, резултатите се пренасят на хартиен носител и се обработват на изолирани компютри. Също така пренасяне на резултати става на флашки, защото няма нищо по мрежата. Защото, когато имате нещо по мрежата, то може да бъде хакнато. Това е аксиома. Може да бъде хакнат Пентагонът, хакват Белия дом, знаете, че нас ни хакнаха няколко пъти. Но, когато имате изолирана машина, няма как да я хакнете. Освен, разбира се, да отидете физически до нея и да й въздействате. Но физически ние компютрите си ги охраняваме.

Водещ: Проф. Константинов, възможно ли е събития, дори такива от международен характер, да повлияят на хода на гласуването? Примерно става конфликт, мигрантска вълна, някакъв проблем възниква в страната?

Михаил Константинов: На този свят всички неща са свързани и в различна степен зависят едно от друго. Значи, това е един огромен взаимосвързан организъм. Дори когато не виждаме тези връзки, те си съществуват. Така че отговорът е да, възможно е. Но аз се надявам, че първо, няма да има сериозни опити за въздействие върху нашите избори, и второ, нашата изборна администрация и хората, които обработват резултатите, ще се справят, както винаги са се справяли.

Цоня Събчева

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!