Заев лъже "преатела си Боеко" с фалшиви учебници по история заради ЕС?

"Македония вероятно ще промени част от учебниците си по история в името на европейската си интеграция. Пред нас ще бъдат представени обаче учебници, които масово няма да се използват в македонската образователна система". Това предположи пред Lupa.bg историкът от БАН доц. Спас Ташев.

„Освен това кои ще бъдат кадрите, които ще преподават променената история? Естестевно, това са старите учени”, допълни той.

 Доц. Спас Ташев

„България трябва да се стреми македонското правителство да покаже новите факти и да се създадат такива условия, с които България да може да изрази своята позиция пред македонската общественост. Любчо Георгиевски, когато беше премиер, подписа декларация за добросъседство, с която се уреждаше езиковия проблем. Това беше вадене на горещ кестен от страна на македонския премиер.

България тогава за вътрешнополитическа употреба обяви, че Любчо Георгиевски става български гражданин, тъй като е декларирал, че е македонски българин. По този начин ние сложихме край на неговата политическа кариера и загубихме един перспективен политик. Искаме в наши дни със Зоран Заев да направим същото”, смята доц. д-р Ташев.

Ученият обяви, че не се водят протоколи от заседанията на смесената комисия по изясняване на историческата истина. Научаваме какво е станало от изказванията на нейни членове.

„Трябва да се протоколират заседанията, за да знаем какво се обсъжда на тях. Фактът, че още не се прави, говори за сгрешена концепция от наша страна. Искаме друг да свърши работа ни”, категоричен е експертът.

Историкът обясни, че в Македония има само една печатна медия и няколко електронни, които са купени от хора на унгарския премиер Виктор Орбан. Те отразяват само антибългарски исказвания. Наш евродепутат обаче е разговарял на високо ниво в Македония и от два месеца насам не са публикувани антибългарски писания в тези медии.

„Това трябва да бъде политика на българското правителство, а не на отделен депутат. Има ли гореща линия между Борисов и Заев? Когато възникнат проблеми, трябва да бъдат решавани в нейния зародиш, а не да ескалират в медийна война”, съветва специалистът.

Доц. Спас Ташев коментира и свалената обява от интернет страницата на Министерство на културата за длъжността "директор" на културно-информационен център на Република България в Скопие": „Не за първи път наши институции пускат обява, че се търсят хора с македонски език. Лично вицепремиерът Красимир Каракачанов знае, че бе назначено за директор на българския културен център лице, което бе декларирало, че говори „македонски език”. Каракачанов не си мръдна пръста да оправи нещата. Трябва да се промени наредбата, а не да караме държавната администрация да я нарушава", категоричен е експертът.

Източник/ци:

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни