Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой предложи на Борисов консула във Валенсия? Или сам си го избра


Историята се повтаря като фарс. Още по-страховит.

През 2013 г. изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС докара тежка управленска криза, а лидерите на БСП и на правителството за цял живот си лепнаха клеймо като лакеи на знайни и незнайни задкулисни играчи, които са пробутали корпулентната кандидатура.

Шест години по-късно и на Бойко Борисов му дойде редът да не може да отговори кой и защо го кара да трупа негативи точно преди избори с назначаването за консул във Валенсия на Пламен Георгиев, направил кариера като прокурор, зам.-министър на правосъдието, шеф на комисията за конфискация на имуществото и на антикорупционната комисия. И подал оставка заради разкрития за незаконни постройки в имота му - потвърдени от две инспекции, стрували поста на шефа на общинския строителен надзор - и заради съмнения за разминавания в доходите му, за които той твърди, че данъчните не открили нищо нередно.

Откъде идва страховитостта?

През 2013 г. тогавашният премиер Пламен Орешарски, лидерът на БСП Сергей Станишев и всичко живо в управлението денонощно бяха питани от медиите "Кой предложи Пеевски?" и те мънкаха в отговор всевъзможни глупости. Даже на червеното острие Мая Манолова му се наложи да поеме вината: "Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски, и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът."

Днешният премиер не само не се чувства неудобно, когато го питат за новия консул във Валенсия, а си позволява да се тросва на журналистите да се научели кога какви въпроси да му задават. Защото не искал, когато "открива инвестиция", да го питат за друго. Нека пак да отрича, че сме на 111-о място по медийна свобода.

Единственото обяснение, което Борисов даде по темата за Валенсия, гласи: "Взехме решение и го изпратихме консул във Валенсия, хиляди такива консули има." Кой го е предложил и защо - ще научим, колкото научихме официално кой предложи Пеевски.

Може да се предположи, че "кадровикът" е един и същ,

че механизмът за вземане на това решение не трябва да излиза на бял свят, че и този премиер като онзи ще избяга от конкретен отговор, докато не се появи някой да признае, че на избиращия орган е казано нещо подобно като знаковата реплика на Орешарски и Станишев през 2013 г.: "Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка."

За кого е толкова важен кадърът "с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика", както го хиперболизира премиерът? Доказал се като "дялан камък" като прокурор и шеф на антикорупционната комисия, пропуснал заради малшанспоста главен прокурор. Само си представете, че разкритията на барбекюто и каручката бяха излезли след избора на шеф на държавното обвинение. Незаконни постройки ли? Недекларирана тераса? Разминавания в оценките? Голяма работа. Да не би действащият главен прокурор да се трогна нещо след разкритията за симулативна сделка, евтина вила и подарен апартамент от частна фирма? Значи тези, да ги наречем, нарушения на закона не означават нищо. По върховете на властта те се прощават за разлика от случаите, когато става дума за обикновени граждани.

Защо правителството не смее да наруши хатъра на "златното момче" и тези, които го поддържат? За да не се извадят неудобни дела? Да не изтече още някой запис на премиера?

За да не наруши крехкият баланс, на който се държи кабинетът?

Важно е да знаем дали лично Борисов награждава верния си служител, прокурора, спестил му дело за търговия с влияние по случая "Ало, Ваньо", от който разбрахме как в първия си мандат премиерът иска от пивоварната на Мишо Бирата да бъде изтеглен проверяващ митнически екип.

Премиерът дължи отговор - той ли си го избра, отблагодарява ли се и за какво. Иначе ще остане съмнението, че става дума за зависимост, която го принуждава да действа така.

Отделен въпрос е защо самият Георгиев желае да се махне извън родината - защото не го искат в ръководството на спецпрокуратурата, както се твърди, или защото търси спокоен пристан надалеч, докато отмине скандалът с терасата, незаконните постройки върху нея и данъчната ревизия.

Спомняте ли си, че на следващия ден след избора си за шеф на ДАНС и последвалия граждански протест Пеевски подаде оставка. Написа и отворено писмо, в което се казваше, че бил поел "отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието" - тоест ГЕРБ.

"За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно", написа още шефът на ДАНС за един ден.

И тогава, и сега ГЕРБ и Бойко Борисов избягват тази тема. Сякаш "колегата" от ДПС никога не ги е нарекъл криминални лица. Отминаха и времената, когато Борисов публично се жалваше, че лидерът на ДПС Ахмед Доган поръчал убийството му. ДПС също не го атакува.

Какви са тези метаморфози?

Пламен Георгиев обаче не се подхлъзна като Пеевски и няма никакво намерение да се отказва от консулското място. Преди това той не се върза и на призива на премиера и "другите" участници в "Апартаментгейт" да подават оставки. "Другите", тоест тези, които не са от ГЕРБ. Оставки не подадоха финансовият министър Владислав Горанов, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и Вежди Рашидов, нищо че е депутат от ГЕРБ.

Проблемът доколко владее испански език е най-малкият проблем на бъдещия консул. По-скандалното е, че при всеки засечен проблем опровергава себе си. След като се разбра, че е декларирал пред парламента езиково ниво А2, с голямо закъснение услужлива медия публикува по-стар документ за ниво В1. По същия начин беше поправена постфактум данъчната му оценка - действие, невъзможно за обикновените данъкоплатци. Не стига това, ами сертификатът според езиковедка от СУ бил като преведен с гугъл преводач.

Развенчани са и твърденията на Борисов за "конфискуваните милиарди" от комисиите, които Пламен Георгиев оглавяваше. Те всъщност се оказаха милиони - 7.3 млн. лв. през 2018 г., отнети с влязла в сила присъда, според отчета на антикорупционната комисия. Дори да прибавим конфискациите от предишни години, дори да допуснем, че съдът някога удовлетвори всички искове на комисията за 317 млн. лв., пак желаното се взема за реално от премиера.

За жалост нямаше кой да попита Борисов – а не беше ли консулът оня прокурор, който не образува дело за "Ало, Ваньо" и направи шеметна кариера след това. Така че го питаме сега и очакваме отговор и на въпроса: "Кой и защо предложи Пламен Георгиев за консул?". За да няма шменти капели.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/analizi/20

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!