Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ подготвят изборната си победа: Близо милион фантоми в изборните списъци (Точно колкото трябват?)

ГЕРБ готвят срашни манипулации за изборите: Близо милион фантоми в изборните списъци

6 227 901 е броят на избирателите, които могат да дадат своя вот на предстоящите местни избори, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

В същото време по данни на Националния статистически институт населението на България е 7 000 039 души към декември 2018 г.. В тази цифра се включват и българите под 18 години, които нямат право да гласуват. Те са над 1 млн. души. Смята се, че над 1 млн. души живеят в чужбина.

Данните са различни, избирателните списъци се изготвят на база данни население (Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението – бел. авт.), а данните на НСИ са според данни от преброяване, коментира пред TrafficNews Андреев. Той припомни, че в списъците за изборите са включени всички имащи право на глас по закон. Според закона право на глас в местни избори имат граждани, които са живели не по-малко от 6 месеца в населеното място.

На въпрос дали ЦИК не може да инициира промяна на методиката на избирателните списъци, която да отразява реалността, Андреев отговори, че това е политически въпрос, който трябва да бъде решен от законодателя.

През годините е имало няколко предложения за промени в Избирателния кодекс с които да се създадат избирателни списъци с активна регистрация. Те биха дали реална представа за броя на избирателите, но това винаги е отхвърляно от управляващите, които и да са били те.

36 288 е общият брой на кандидатите за различните позиции.

„В 1968 кметства ще се проведат избори. В сравнение с 2014 г. те са по-малко, тогава бяха 3188. Броят на кандидатите за общински съветници е 29 515, за кметове на общини 1254, 5059 пък е броят на кандидатите за кметове на кметства. 460 са кандидатите за районни кметове“, обяви Андреев и добави, че тези данни все още не са окончателни, тъй като има жалби, по които текат проверки.

Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, като за столицата се борят 19 кандидати, а в Пловдив 14. В 397 кметства има само по 1 кандидат.

Андреев обяви още, че до момента в ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 жалби в ОИК. От всички жалби 22 са свързани с регистрацията на партии, коалиции, местни коалиции, инициативни комитети и техни кандидати.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!