Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Атлантици: Медийни хибридки насъскват българите срещу покупката на F-16

Започват манипулациите на общественото мнение по повод закупуването на F-16!
Някои медии в България пишат, че производителят на F-16 "Локхийд Мартин" е получил договор да произведе 14 самолета F-16 блок 70/72 за Словакия за близо 800 милиона долара. А България е сключила договор за 1.2 милиарда долара за 8 самолета.
Къде е уловката?
Първо, вярно е, че "Локхийд Мартин" получи договор за близо 800 милиона. 
Справка: https://www.defense.gov/…/Contrac…/Contract/Article/1922486/
Само че става въпрос само за производството на самолетите и поддръжка. Тук НЕ се включва свързано със самолетите оборудване, въоръжението, обучението на пилотите и надземния технически персонал. Предстоят още договори. Освен това участват и други производители на въоръжение и оборудване.
Трябва да си припомним, че цената на сделката на Словакия за 14 самолета F-16, оборудване, въоръжение, обучение и логистична поддръжка възлиза на близо 1.8 милиарда долара (около 1.6 милиарда евро).
Вж. https://spectator.sme.sk/…/government-has-approved-the-purc…
Така че, за да има Словакия F-16, остават бъдещи договори за още близо 1 милиард долара.

Така е организиран процесът на придобиването на самолетите от САЩ.
Не на последно място, трябва да си припомним, че България подписа не един, а четири договора за придобиването на F-16.
1. Международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support)
2. Международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16)
3. Международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services)
4. Международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)
Справка:https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157091
В случая със Словакия, за тези 800 милиона долара, става дума само за първия договор. Което е видно и на страницата на Пентагона. На този етап не става дума за въоръжение, оборудване и обучение.
https://www.defense.gov/…/Contrac…/Contract/Article/1922486/
Екипът на пресцентъра на Атлантическия съвет на България, въпреки непрестанните хибридни атаки и дезинформацията, остава верен на мисията си да информира обективно и пълно българското общество по въпросите на сигурността и отбраната.
Защото нашата мисия е ясна и неизменна: Силна България в силен Алианс!

Пресцентър на АСБ

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!