Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов в Благоевград: Големите държави се клатят, ние сме много далече от рецесията. В Петрич пък каза, че така ще преборим рецесията

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов инспектираха Регионалното депо за отпадъци край Благоевград. 

Борисов коментира, че подобни съоръжения са особено важни за населението не само в Благоевград, но и в още 4 общини. 

"Поздравявам кмета Камбитов за откриването на Регионална система за управление на битови отпадъци на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Рила и Кочериново. За изграждането са осигурени 24 млн. лева от Републиканския бюджет. Днес бе направена и първа копка за изграждане на компостираща система на стойност 13 млн. лева, осигурени по оперативни програми. Днес е добър ден за Югозападна България!", отбеляза премиерът. 

„Вече има депо за 100 години. Сега идвам от разкопките на този най-древен град, дето го търсиха толкова време, уникална красота (Хераклея Синтика - б.р.) На 2400 години е водопровда и канализацията на мръсната вода. По-висока е от мене, 2400 години не е мръднала. Това да изкара сто, ще сме доволни“, каза Борисов. 

„Искам да благодаря на всички кметове - и чужди, и наши, по най-съвременен начин е построено всичко. Ако не бяхме направили това, тези пет общини, включително и Благоевград щеше да фалира. Днес е добър ден за всички вас. Години наред се опитвахме да ги убедим да го направим заедно“, каза Бойко Борисов. 

"Минах да видя - "Струма" яко се строи. Заводи в Петрич правим, сега е ред на Благоевград. Индустриалните зони в Симитли и Благоевград се обединиха, тъй като има много инвеститори, а в Благоевград се оказа, че няма земя, няма къде да се строи. Тези, честните, преди нас, така са направили, че в града няма земя, няма къде да се строи. Накрая на годината искаме 500 млн. лева да вкараме в индустриалните зони", заяви Борисов. 

"Понеже чух за рецесия, ние сме много далече от рецесията - и в Европа, и в България. Тя е, когато минеш под нулата, а ние в момента имаме 3,5% ръст на икономиката. Големите държави се клатят, атаката с дроновете върху рафинериите ще повлияе на цената на горивата. Президентът Тръмп отблокира федералния им резерв, огромен е проблемът. 

Новите заводи, новите работни места - това е начинът да се справяме с рецесията. Стабилност - всички международни кредитни агенции дават, че ръстът на икономиката ни се дължи на стабилността. Хората да не се подвеждат по глупостите на тези, че сме се провалили. Провал беше, когато нямаше депо, когато по време не червените управления в Благоевград хвърляха боклуците в деретата и по старите сметища - абсолютно никаква екология. Но да не се връщаме назад", посочи министър-председателят. 

„На Горанов, ако не му искате, няма да ви посегне на парите, той пази да не дава“, пошегува се премиерът. 

„Положителен пример е кметът на Сливен, единственият, който като дадем пари, ако останат 200 000 - 300 000 от проект, ги връща. И Горанов пръв тича, прави постановления - да му ги оставиме. Нека да има една такава бяла лястовичка“, обясни той. 

Заедно с премиера Борисов и финансовият министър са още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, областният координатор на ПП ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева, депутатът Стефан Апостолов, кметовете на Благоевград и Симитли д-р Атанас Камбитов и Апостол Апостолов и други.  

По-рано се състоя официално откриване на „Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево – I етап“. 

Проектът за близо 24 млн. лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по ОПОС, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци. На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.  

Паралелно бе направена и първа копка на обект по проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“. 

Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-ата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото

никола савов

В Петрич днес каза, че така ще преборим рецесията. Е, как хем има рецесия, хем няма!? А съвсем друг е въпросът дали знаеш значението на думата...

Източник/ци: http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!