Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Николай Радулов: Думите на Борисов за Шенген са като баснята за лисицата и киселото грозде

.

Проф. Николай Радулов

Източник: БГНЕС

”Трябва да сме благодарни, че сме приети в ЕС и НАТО, иначе щеше да се окаже, че за нас не е хубаво да сме и там. Идеята на премиера Бойко Борисов е, че всичко хубаво, което се е случило на България и българите, се е случило под неговото мъдро ръководство”.

Това каза пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, в коментар на думите на министър-председателя, че сега не е добре страната ни да бъде приета в Шенген. По думите му тази реакция е като в баснята за лисицата и киселото грозде - никой не ни кани, но ние сега не искаме и се съмняваме, че е добре да участваме. 

Проф. Радулов припомни, че преди време Борисов беше заявил, че само една боя ни дели от Шенген. 

Експертът изрази мнение, че мигрантите могат да минават през границата на България с Турция. "Независимо, че Борисов твърди, че всичко, което бихме получили от Шенген, ние го получаваме и сега - не е така! Има ограничение и в шенгенската информационна система, има ограничение и по отношение на съвместната дейност със специални полицейски сили - по отношение на информация.

Докато не сме в Шенген, не ни се дава пълна и навременна информация. Има и много бележки по отношение на правосъдието и прокуратурата и докато там не бъдат взети сериозни решения - мисля, че няма да бъдем допуснати в Шенген". 

Според него това, че сме вън от Шенген няма да намали вниманието на новосъздадената Европейска прокуратура и на европейския прокурор и припомни, че при анализи е установено, че прекалено много евросредства са били обект на злоупотреби от България и Румъния. 

По думите му технически страната ни е готова за Шенген, но явно европейските лидери са решили, че не сме готови да бъдем допуснати там.

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!