Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гроздето е кисело: Борисов загуби желание България да влезе в Шенген

Премиерът Бойко Борисов вече не желае България да бъде приета в Шенгенската зона. След среща в Берлин с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добриндт той заяви: “Дори да съм в опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген по сухопътната граница. В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген”.

След като изпълни техническите критерии през 2011 г., България напразно настояваше да бъде приета в зоната без вътрешни граници, но максималното, което постигна, е предложение на някои държави да получи достъп само по въздух и вода, но не и по суша.”Всеки ден връщаме на Гърция над 150 имигранти. Ако Александър каже днес влизате в Шенген, ще напълнят България”, обясни завоя си в политиката Борисов и добави: “Имаме хубава поговорка – всяко зло за добро”. Причината за недоверчивото отношение на отделни държави към България е корупцията на високо равнище и недоверието към нейната съдебна система.

За утеха премиерът посочи, че и без да членуваме в Шенген в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. “Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби“, каза Бойко Борисов и добави, че споразумението за мигрантите с Турция работи.

Александер Добриндт благодари на страната за защитата на външните граници на ЕС. За кандидатурата в Шенген и еврозоната той добави: “Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава“.

Българският премиер е в Берлин по покана на Добриндт и участва като почетен гост на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз.

В края на изявлението Борисов се обърна към българските журналисти: “И сега на австро-германската граница има физически контрол в Шенген. Така че, да знаете!”

segabg.com

Източник/ци: https://www.informiran.net/%d

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!