Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Апартаментгейт повлича надолу правителството: Рейтингът на кабинета се срина с 4%!

Апартаментгейт вероятно е усилил вече съществуващи съмнения и като резултат – тегли надолу партия, правителство, премиер. Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение

Алафри сърч 

Апартаментгейт нанася сериозни щети на управляващите.

Скандалът с евтините апартаменти на властта срина с 4% доверието към правителството и в момента то се закотвя до нищожните 13% - показатели, които имаше най-неуспешното правителство на прехода - това на  Жан Виденов преди да падне от власт през 1997 година.

Това сочат данни на агенция Алфа рисърч. 

Позитивното отношение към правителството "Борисов-3" спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии, се посочва в анализа на агенцията, съпътстващ изследването.  

Регулярното национално представително проучване на обществените нагласи е проведено от 22 до 26 март 2019 г., което съвпадна по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки. Изследването регистрира съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент. 

По отношение на индикаторите за доверие в институции, политици, партии: Изследването не може да установи какъв е „приносът“ на последния скандал за апартаментите вав властта за отношението на гражданите към управлението (на фона на вече съществуващи проблеми като пререканията между партиите в малкия коалиционен партньор, опрощаването на дълговете на Главното Мюфтийство, промените в Изборния кодекс, протестите на различни професионални групи и пр.), но съдейки по динамиката на обществените нагласи, апартаментгейт вероятно е усилил вече съществуващи съмнения и като резултат – тегли надолу партия, правителство, премиер. 

- Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. 
Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Б.Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).

- Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Т.Дончев, следван от Е.Захариева и К.Кралев. Позитивен индекс (превес на положителните над негативните мнения) имат също образователния министър Кр.Вълчев, на туризма Н.Ангелкова и на транспорта Р.Желязков.
- Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%. Единствено председателят на парламента Цв. Караянчева успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).
След арестите на знакови фигури на икономическия „преход“ в България, за първи път от пет години е налице, макар и слаб ръст в доверието към прокуратурата и съда. 

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Sled-Apartamentgeyt--Reytingat-na-kabineta-se-srina-s--/179064/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!