Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Захариева е наредила спешно да бъде извикан във Външно посланика на Турция у нас

Захариева към Чавушоглу: Не допускаме намеса на чужда държава в законодателния процес

МВнР отхвърли твърденията на Чавушоглу за намесата на турската държава в процеса на поправките на закона за вероизповеданията и подчерта, че те са гаранция за равнопоставеност на всички регистрирани деноминации у нас.

Външният министър Екатерина Захариева е наредила спешно да бъде извикан посланика на Турция у нас Хасан Улусой. във връзка със скандалните изявления на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу, научи Епицентър.бг  от дипломатически източници. 

В свое изявление българското Министерство на външните работи подчертава, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния си процес и че изказванията на министър Чавушоглу дни преди местните избори в Турция с намеса на името на съседна държава не е от полза за никого. 

МВнР отхвърли твърденията на Чавушоглу за намесата на турската държава в процеса на поправките на закона за вероизповеданията и подчерта, че те са гаранция за равнопоставеност на всички регистрирани деноминации у нас.

От пресцентъра на МВнР заявиха още: По повод изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу ви информираме, че по негово искане бе проведен телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Разговорът е бил преди време, когато са били първонначалните обсъждания на поправките в Закона за вероизповеданията, разбра Епицентър.бг.

"По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност, пишат от Външно до медиите.

Вицепремиерът Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания. 

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого", се казва още в съобщението на външно министерство.

Твърдението „Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията“ дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч днес.

В речта си турският външен министър буквално казва: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи, и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“

Изявлението му стана известно в деня, в който депутатите окончателно приеха последните промени в Закона за вероизповеданията и разсрочиха натрупаните до края на 2018 г. задължения на всички вероизповедания с 10 години.

От ВМРО ще поискат изслушване в парламента по темата на външния министър и настояват за гаранции, че българската политика е защитена от външни вмешателства.

Лидерът на БСП Корнелияя Нинова свиква утре спешнна пресконференция.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ekaterina-Zaharieva-/178795/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!