Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов за хъб "Балкан": България ще участва в газопреноса, защото ни се полага!

Снимка: Правителствена информационна служба

Искам Черно море да е зона на приятелство, затова НАТО и Русия да седнат да преговарят, призова той

България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага. Нашето решение е ясно и е съгласувано с Европейската комисия. Както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб "Балкан" около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство. Това написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук след срещата с руския премиер Дмитрий Медведев.

„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви още Борисов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика.

„А тук става въпрос за 15 млрд. кубика. И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят. Юли месец започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. Просто искаме да останем толкова, колкото е сега. И ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, посочи Борисов.

„Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи, каза още премиерът.

„Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време - време, в което надпреварата за въоръжението надминава това, което беше по времето на Студената война“, посочи той. „Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света“, заяви Борисов. Премиерът обясни, че с руския му колега са разговаряли и за засилването на взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави и максимален обмен на информация при необходимост.

„Що се касае до АЕЦ „Белене“ – пак го поставяме само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом“ казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи“, обяви премиерът.

„Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса- „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи… то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова министър-председателят.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov--Ne-iskame-novi-kolichestva-gaz--a-da-zapazim-tova--koeto-imame-/176723/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!