Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полицията заплашва адвокати да спрат разследване смъртта на практикуващия Фалун Гонг в ареста

03 февруари 2019 г. | От кореспондент на Minghui в провинция Шандонг, Китай

(Minghui.org) Жителка на Джаоян Сити умира часове след като е била арестувана заради отказа си да се отрече от Фалун Гонг. Нейният син наема двама адвокати, които да разследват подозрителната й смърт, но адвокатите трябвало да се откажат от делото, след като местната полиция заплаши, че ще отнеме лицензите им.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е духовна дисциплина, преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам.

Г-жа Гуо Дженшян, на 82 г., е била арестувана от служители на полицейското управление в Менгджи на автобусна спирка рано сутринта на 11 януари 2019 г., докато разпространява информационни материали за Фалун Гонг. Около 10 часа сутринта нейното семейство било извикано в полицейското управление и им било казано, че техният любим човек е умрял.

Полицията твърди, че г-жа Гуо се разболяла, след като била отведена в полицейското управление и починала в местна болница, въпреки опитите за реанимация. След това тялото й е откарано в градското погребално бюро на Жаоюан без съгласието на нейното семейство.

Подозирайки, че е била малтретирана в полицейското управление, синът на г-жа Гуо наема двама адвокати, които да разследват смъртта й.

Адвокатите изискват да видят видеозаписите от камерите за периода между арестуването на г-жа Го и смъртта й. Полицията се съгласява само да покаже снимките от ареста й и отрича да има записи от полицейското управление и нейната реанимация в болницата.

Адвокатите правят оглед на тялото на г-жа Гуо в погребалния дом. Те установяват голяма област от синини по задната част на главата. Когато разпитали полицията за нараняванията, служителите променили разказа си и казали, че тя е починала след падане.

Докато адвокатите се подготвяли да подадат жалби срещу полицията за смъртта на г-жа Гуо, полицията използва всички средства, за да ги спре. Те следели и тормозели адвокатите и семейството на г-жа Гуо.

Адвокатите също били заплашвани от отнемане на лиценз. Така те били принудени да изоставят делото.

Полицията предложила да уреди случая с малка сума пари със семейството на г-жа Гуо, което отхвърлило споразумението. Тялото на г-жа Гуо остава в погребалния дом.

Г-жа Гуо е третата практикуваща Фалун Гонг, потвърдено, че е починала в рамките на пет дни през януари 2019 г.

28- годишната Ао Руиинг от Вътрешна Монголия умира на 10 януари 2019 г., малко след като е била освободена под гаранция след ареста си през юни 2018 г., докато е посещавала роднини в Пекин.

Г-жа Сон Джаонг , 76-годишен пенсиониран учител в град Юшу, провинция Дзилин, почина на 14 януари 2019 г. в центъра за задържане на град Юшу, пет месеца след като бе арестувана за разговор с хората за Фалун Гонг.

Свързана статия:

82-годишна жена умира час след като е била арестувана за разпространение на информационни материали за Фалун Гонг

Китайска версия

Източник/ци: http://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!